Premierul a mai spus că a solicitat Plenului CSM suplimentarea ordinii de zi cu analizarea cererii de demisie din magistratură a lui Robert Cazanciuc, solicitare care a fost aprobată. El a mai precizat că această cerere va fi trimisă preşedintelui pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie, după care va face propunerea de numire a lui Cazanciuc în funcţia de ministru al Justiţiei.
Robert Cazanciuc a fost, din 1995 până în 1998, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria SAI, iar din 1998 s-a transferat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, unde a lucrat timp de doi ani ca procuror în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media. Din 2000 până în 2001 a fost purtător de cuvânt al aceluiaşi Parchet, elaborând în această perioadă primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public din România.
În perioada 2001-2004 Robert Cazanciuc a fost director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al primului-ministru. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativă cu OLAF.
În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajustare Structurală, iar în 2005 a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Apoi, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În timpul crizei ostaticilor din Algeria, declaraţiile lui Robert Cazanciuc au atras criticile preşedintelui Traian Băsescu.
„N-aş vrea ca emblema a ceea ce s-a întamplat în Algeria să rămână ori un ministru în cămaşă şi fără cravată sau un purtător de cuvânt cu pulover pe gât, care iese să spună despre ce s-a întâmplat acolo”, a spus atunci şefului statului.