Ligia Deca, despre majorarea salariilor profesorilor. Ministra a transmis că prin acest act normativ, Guvernul reușește să acopere solicitările publice ale cadrelor didactice.
De asemenea, Ligia Deca a subliniat că mai sunt foarte multe lucruri de făcut pentru ca sistemul educațional din România să se ridice la nivelul așteptărilor tuturor românilor.
”Cu toții am fost martorii în ultimele două săptămâni, a unor mișcări de protest a cadrelor didactice și a personalului din învățământ care au adus în prim plan nevoia de sprijin pentru educație. Am auzit vocea tuturor și demersurile realizate de către coaliție și puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn în acest sens (…) Sigur că mai avem foarte multe de făcut în acest sens pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim cu toții și pe care copii noștii îl merită, însă practic, prin actul normativ adoptat astăzi, reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice”, a declarat Ligia Deca, la finalul ședinței extraordinare de Guvern.
Ministra Educației a ținut să precizeze faptul că impactul bugetar al ordonanţei de urgenţă de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei.
”Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, da, acel 1.000 de lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 4.00 de lei pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează, din nou, de această dată și în format de act normativ faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul ca baza salarizării în educație adică, salariul mediu brut al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca la Ministerul Muncii să se desfășoare discuțiile vizavi de grila de salarizare(…) De asemenea, a fost asumat prin acelaşi act normativ că aceste creşteri salariale pe noua grilă care pleacă de la salariul mediu brut vor fi etapizate în trei tranşe: 40% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca celelalte două tranşee să fie egale pe următorii doi ani. O menţiune: impactul bugetar total pentru ordonanţa de urgenţă de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei. O altă precizare importantă: creşterile se aplică la salariul de bază din grilă, ceea ce înseamnă că mărirea se va reflecta în toate creşterile sau majorările salariale, care se aplică în procente. De exemplu, dirigenţia care este 10% se raportează la aceeaşi bază mărită, gradaţia de merit de care beneficiază 16% din personal didactic de predare şi didactic auxiliar, învăţământul special – creşterea corespunzătoare de 15%, învăţământul simultan, sporul de zonă sau sporul de penitenciar, toate se aplică la această bază mărită”, a mai spus ministra Educației.
Mai mult, Ligia Deca a mai anunțat că odată cu aceste creșteri salariale se majorează și plata cu ora.
„De asemenea, se majorează suma acordată pentru plata cu ora. Pentru acele cadre didactice care au o astfel de formă, raportarea se face la salariul de bază din grilă. Asta se adaugă, evident, la creşterile realizate deja pentru personalul nedidactic care a ajuns la maximum grilei din anexa 8 din legea 153 săptămâna trecută, atunci când a fost data acea ordonanţă de urgenţă în acest sens. Practic personalul din învăţământ nu numai că a ajuns la maxim din grilă din legea 153, ci s-a făcut un pas în sensul atingerii noii grile de salarizare care prioritizează într-adevăr educaţia în ansamblul sectoarelor publice din România”, a explicat Deca.