Alternativele pot funcționa mai eficient decât interzicerea unui produs. Comunicarea, a declarat medicul, este esențială, atât la nivelul comunității medicale cât și cu pacienții, pentru o mai bună informare asupra alternativelor disponibile, care au condus până acum la rezultate favorabile în rândul celor ce nu se pot lăsa de fumat.
Citește și Salarii medici din România în 2023. Cât câștigă un doctor în funcție de specialitate
“Una dintre concluziile cercetărilor pe care le-am derulat până în prezent despre cum putem îmbunătăți anumite aspecte legate de sănătatea orală este aceea că va fi mult mai bine dacă putem informa fumătorii asupra alternativelor mai puțin riscante (produsele care încălzesc tutunul, țigările electronice sau un alt produs cu nicotină fără gudron). După o periodă de 9 luni de trecere de la fumat la unul dintre aceste produse, am constatat la pacienți depunerea unei cantități mai mici de placă bacteriană, ceea ce înseamnă mai puțină inflamație gingivală. Există, deci, alternative care pot îmbunătăți parametrii de sănătate orală,” a declarat Prof. Univ. Doctor Mihaela Răescu.
De asemenea, viața unui pacient cu afecțiuni stomatologice înseamnă intervenții constante, a completat medicul. “Noi, ca medici, avem responsabilitatea de a avertiza pacientul cu privire la orice risc care ar putea interveni în perioada tratamentului. Unul dintre aceste riscuri este fumatul, motiv pentru care posibilitatea de a le explica pacienților existența alternativelor la fumat mai puțin riscante ar da acestora o altă variantă, urmare a unei decizii informate,” a mai declarat aceasta.
Mai mulți specialiști internaționali în politici de sănătate publică s-au reunit recent în cadrul unui seminar pe tema politicilor de reducere a riscului asociat fumatului la nivel internațional. Modelul Suediei, țara care de 40 de ani promovează utilizarea snus-ului, un produs cu nicotină pentru uz oral ca alternativă la fumat, a fost intens dezbătut, Suedia obținând până în prezent cele mai bune rezultate din UE în reducerea incidenței fumatului la nivel național.
Prof. Univ. Doctor Mihaela Răescu este medic primar Stomatologie generală și medic specialist endodonție, Profesor Universitar la Facultatea de Medicină Dentară – disciplina Prevenție orodentară a Universității ”Titu Maiorescu” din București.