Concret, transparenţa minimă pentru câmpul vizual principal trebuie să fie de 75%, iar pentru restul geamurilor, de 70%. Acesta a fost şi principalul argument invocat de sofer în favoarea sa. Folia aplicată pe geamurile laterale asigura o transparenţă de 88%, conform declaraţiei de conformitate emisă de service-ul care le montase, deci respectau normele.
În privinţa stopurilor, soferul a explicat că acestea nu mai erau cele originale. Le schimbase cu altele, de culoare mai închisă într-adevăr, dar şi acestea purtau sigla E-mark, care atestă conformitatea cu normele europene.
Judecătorii au dispus anularea parţială a procesului-verbal, înlocuind amenda cu un avertisment şi obligând Poliţia să-i returneze certificatul de înmatriculare, potrivit Autolatest.
Legislatia stabileste o valoare minima de 70%* pentru transmitanta luminii pentru ansamblul geam+folie pentru toate geamurile aflate in campul de vizibilitate directa a conducatorului auto (parbriz si geamurile laterale fata).
Prin urmare, o folie cu transmitanta de 70% aplicata pe un geam care are din fabricatie o transmitanta de 70% conduce la un ansamblu geam+folie care incalca prevederile legale.
Folia care se aplica trebuie sa fie certificata de RAR si sa fie aplicata de un agent economic autorizat de RAR pentru aceasta activitate, cu respectarea conditiei de vizibilitate mentionata mai sus.
Agentul economic este obligat sa aplice marcajul specific pe geamul pe care a aplicat folia si sa elibereze un certificat de conformitate si garantie pentru lucrarea efectuata.
RAR nu mentioneaza in cartea de identitate a vehiculului existenta foliilor montate pe geamuri, intrucat acest aspect este nesemnificativ din punct de vedere al caracteristicilor tehnice ale autovehiculului.
Prin urmare, detinatorii de autovehicule care au aplicata folie pe geamuri nu au nicio obligatie fata de RAR din acest punct de vedere. RAR poate constata, la efectuarea inspectiei tehnice periodice sau la controlul tehnic in trafic, conformitatea sau neconformitatea autovehiculului cu prevederile legale si poate lua masurile pentru care este abilitat prin lege.
Desi legislatia nu interzice in mod expres aplicarea foliei pe parbriz, singura conditie fiind ca transparenta acestuia sa fie de minim 70%.