Marius Nistor, despre majorarea salariilor din educație. Marius Nistor a subliniat că profesorii sunt nemulțumiți că solicitările sindicaliștilor din Educație privind majorarea salariului profesorilor debutanți nu se regăsește în textul ordonanței votate joi, 1 iunie, de Guvernul Ciucă, ci doar în nota de fundamentare și din această cauză cadrele didactice aflate în grevă nu vor să cedeze deoarece nu au nicio garanţie privind creşterea salariilor şi a investițiilor din Educaţie.
„Prelungirea negocierilor pe o perioadă pe atât de îndelungată, declarații contradictorii din partea Executivului, acuzații gratuite lansate în spațiul public au agravat și mai mult situația tensionată din sistem. Colegii au nemulțumiri mai mult decât legitime și așteaptă soluții mult mai clare și mai coerente. Referitor la OUG, atâta vreme cât nu există un acord din partea membrilor de sindicat nu se poate vorbi de acceptarea sau respingerea ei și răspunsul a venit zdrobitor din teritoriu, din partea colegilor noștri. Nu sunt acceptate de colegii noștri”, a declarat Marius Nistor.
Liderul Federației ”Spiru Haret” a declarat că profesorii au experiența a ceea ce s-a întâmplat în trecut și nu pot crede acum că guvernanții vor ține cont de o notă de fundamentare, fără niciun fel de valoare.
„Este un mare semn de întrebare vizavi de dorința reală a politicienilor. Seamănă cu o lipsă a dorinței de a-și asuma un astfel de reper. S-au dus vremurile când Guvernul negocia strict cu liderii de sindicat și atâta tot. Acum negocierea se poartă într-un anume fel direct cu cei care sunt în cancelarii, în acțiuni de protest”, a mai spus Marius Nistor.
Marius Nistor a anunțat că în aceste momente peste 75% din corpul profesoral este în grevă, însă nu a precizat care este numărul profesorilor care au refuzat noua ofertă a Guvernului.
Cu toate acestea, președintele Federației ”Spiru Haret” a ținut să precizeze că există posibilitatea ca unii profesori să cedeze, dat fiind faptul că în timpul grevei nu sunt plătiți.
„S-ar putea să existe profesori care vor ceda. Trebuie să înțelegi, nimeni nu-i poate acuza că sunt spărgători de grevă. Ei sunt alături de noi chiar dacă n-ar mai fi în grevă. Sunt mulți care rămân și își asumă scăderea veniturilor. Profesorii nu mai accepta fărâmituri pe care le aruncă Guvernul cu țârâita. Nu așa merg lucrurile. Și noi ne dorim să înceteze greva, dar există posibilitatea să ne oprim acum și anul viitor și peste doi, trei ani vom discuta despre aceleași probleme și vom avea aceleași crize sau rezolvăm acum. Pe loc nu schimbă nimic creșterea salariilor, dar ca perspectivă pregătește resursa peste patru, cinci ani, pentru că pe partea de resurse umane avem o problemă. Bazinul de selecție devine din ce în ce mai mic. Avem 4.000 de necalificați în învățământul preuniversitar și numărul lor devine din ce în ce mai mare, pentru că s-au săturat să aștepte să vină perioada în care politicienii își vor asuma răspunderea să transforme învățământul cu adevărat în prioritate, și nu prin vorbe, ci prin fapte”, a conchis Marius Nistor.