Anton Hadăr, anunț de ultimă oră despre greva profesorilor: „Continuăm, guvernul nu ne-a convins”

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale "Alma Mater", a anunțat că greva profesorilor continuă pentru că angajamentele pe care și le-au asumat reprezentanții Guvernului privind majorarea salarială a angajaților din sistem nu i-a convins.
Alina Costache
04 iun. 2023, 21:15
Anton Hadăr, anunț de ultimă oră despre greva profesorilor:
Anton Hadăr, anunț de ultimă oră despre greva profesorilor

Anton Hadăr, anunț de ultimă oră despre greva profesorilor. Preşedintele Alma Mater a subliniat că profesorii sunt extrem de nemulțumiți de Ordonanța de Urgență adoptată de pe 1 iunie, care crește salariile angajaților din învățământ.

Citește și Greva din educaţie continuă! Sindicatele „ameninţă” guvernanţii: „Începând de astăzi, educaţia va fi prioritate națională!”

Anton Hadăr, anunț de ultimă oră despre greva profesorilor

„Alma Mater n-a reușit până acum să finalizeze toate documentele necesare începerii grevei din motive de necrezut. Este aproape imposibil România să declare o grevă ca să fie legală. Ne uităm pe altă cauză, pe ideea că suntem împotriva politicilor sociale și comice a României.

A trebuit să luăm întâi semnături, să stăm 10 zile în negocieri. Și am făcut-o laolaltă cu colegii din preuniversitar și după aceea să-i întrebăm pe toți colegii dacă mai mergem mai departe după ce ne-au dat această ordonanță de urgență ori în perioada Rusaliilor, nu găsești pe nimeni la școală. Și începem și noi de marți să vedem încotro o luăm în legătură cu colegii de la preuniversitar greva merge mai departe.

Atâta vreme cât una s-a discutat și alta a ieșit ca element legislativ Ordonanța de Urgență despre care a am tot vorbit prin turul de televiziune, este clar că lumea e nemulțumită și greva va merge atâta vreme cât cei care sunt în spatele nostru, în spatele colegilor de la preuniversitar, în cazul acesta, susțin greva, pentru că se votează într-un mod democratic, practic votează orice membru de sindicat, de la noi vine ce s-a discutat la Guvern, la președinție. Ați văzut că am venit de la Președinție, cu acordul președintelui și oamenii din stradă l-au făcut zob. Deci se merge prin vot la nivelul cel mai de jos, la chiar la femeia de serviciu, dacă e membru de sindicat”, a declarat Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater, la Antena 3 CNN.

Declarația lui Anton Hadăr a venit la scurt timp după ce Marius Nistor, președintele Federației ”Spiru Haret”, a atras atenția încă o dată, duminică, că solicitările sindicaliștilor din Educație privind majorarea salariului profesorilor debutanți nu se regăsește în textul ordonanței votate joi, 1 iunie, de Guvernul Ciucă.

Marius Nistor a subliniat că aceste cerințe se regăsesc doar în nota de fundamentare, iar profesorii aflaţi în grevă nu vor să cedeze deoarece nu au nicio garanţie privind creşterea salariilor şi a investițiilor din Educaţie.

”Din partea colegilor din teritoriu nu se acceptă conţinutul respectiv, creşterile salariale nu sunt cele aşteptate de colegii noştri. Pe de altă parte, vorbim de ceea ce ne dorim cu toţii, acea grilă de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, făcută la solicitarea prim-ministrului încă din luna ianuarie, cum se crede că va fi pusă în aplicare atâta vreme cât au scos din Legea învăţământului preuniversitar acea prevedere că salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi atâta vreme cât nu apare în textul ordonanţei, apare doar într-o notă de fundamentare care nu are niciun fel de valoare juridică. Colegii noştrii nu pot crede că nişte politicieni care au prorogat nişte articole de lege care vizatu finanţarea sistemului de învăţământ, care au blocat aplicarea unor legi favorabile salariatilor, vor ţine cont de o nouă de fundamentare fără niciun fel de valoare”, a declarat Marius Nistor, la Digi 24.

Întrucât reprezentanții Guvernului le-au spus sindicaliștilor că cererile lor nu apar în textul OUG din motive ce țin de neconstituționalitate, președintele Federației ”Spiru Haret” a cerut ca Ministerul Justiţiei să se implice în această problemă.

”Guvernul a argumentat, în discuţiile purtate cu noi, că nu apare în textul OUG pe motiv că o ordonanţă nu poate să conţină o prevedere care vizează o lege viitoare şi că ar deveni neconstituţională (…) Avem un Minister al Justiţiei, să vină să ne explice dacă se poate sau nu se poate acest lucru. Din discuţiile pe care le-am purtat cu profesorii, aceştia ne spun că se poate, regula poate fi prinsă într-u proiect de ordonanţă de urgenţă sau poate fi în întreaga grilă de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, într-o ordonanţă de urgenţă (…) S-au dus vremurile când Guvernul negocia strict cu liderii de sindicat (…) În momentul de faţă negocierea se poartă direct cu cei care sunt în cancelarii”, a mai spus Marius Nistor.

Citește și Ce se întâmplă cu anul școlar. Ministrul Educației a făcut anunțul. ”Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului sau reprogramarea examenelor”

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul care a devenit prea scump chiar și pentru milionari. Deși au averi mari, nu-și mai permit să-și cumpere apartamente și case aici
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea divorțului de George Restivan! Mesajele care i-au pus pe toți pe gânduri
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentatul cu mașină-capcană de la Moscova, a cooperat cu serviciile speciale ucrainene
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!