O notă de plată de la o celebră cafenea divizează internetul. Un client a postat bonul fiscal în care a arătat ce a consumat de 100 de euro. Primarul orașului a fost printre cele mai vehemente voci, care le-a răspuns contestatarilor: „n-ai bani, nu intri”.
O felie din celebrul tort, care vine direct din laboratorul vienez al Hotelului Sacher costă 8,90 euro. Prețul mare nu a oprit însă clienții care s-au prezentat la inaugurare, atât de mulți încât a forțat patronul să închidă localul după doar două zile din cauza epuizării stocului, așteptând reaprovizionarea, conform stiridiaspora.ro
Teodor Baconschi, țepuit de un celebru cafegiu. Cum a ajuns să cumpere cafea de 2.000 de lei kilogramul, fără să știe
Dar asta nu a oprit controversa de pe rețelele de socializare. Clientul care a postat bonul fiscal pe internet a consumat un espresso de 3,50 de euro, un latte macchiato de 5,50, două felii de tort sacher, de 8,90 fiecare și două pachete de dulciuri de ciocolată la 31 și 37 de euro.
Iată nota de plată în original:
Primarul orașului Triste, Roberto Dipiazza, prieten cu proprietarul Caffè Sacher, a pus gaz pe focul controversei: „Este o mândrie pentru noi că primul Caffè Sacher din Italia a fost deschis chiar în Trieste. Dar nimeni nu se gândește cât a cheltuit proprietarul pentru renovarea vechiului amplasament, care era un vechi magazin de încălțăminte și acum este o cafenea foarte elegantă. Nimeni nu se gândește cât cheltuiește în fiecare lună pentru a plăti chiria și tot personalul. Dacă ai bani, mergi, altfel stai afară și te uiți. Și eu sunt un pasionat de Ferrari, dacă nu îmi permit, mă uit la el când trece pe lângă mine. Poate o femeie este un mare fan al genților de mână. Dacă nu-și poate cumpăra un Louis Vuitton, stă în fața magazinului și se uită la geantă. Nu văd motivul controversei ”. Pe scurt, oamenii nu au pâine? Atunci să mănânce desert sacher, notează presa italiană.
Sacherul este un desert care amintește de o istorie foarte interesantă: este anul 1814-Congresul de la Viena. Napoleon restabilește puterea suveranilor absoluți. A fost un eveniment un lux nemaiîntâlnit. În această atmosferă opulentă, un patiser în vârstă de șaisprezece ani, Franz Sacher, angajat atunci de cancelarul austriac Klemens von Metternich, inventează din greșeală această prăjitură făcută cu pandișpan, ciocolată și dulceață de caise, care va fi servită ca desert la sfârşitul prânzului oficial.
Poate tocmai acest sentiment elitist și romantic a vrut să-l recreeze Caffè Sacher , care s-a deschis la Trieste pe 1 iunie încercând să imite arhitectura și stilul de atunci: mobilier din lemn închis cu margini aurii, tapițeria din catifea visinie și candelabrele gigantice. Dar și prețurile sunt pe măsură.