România, pe penultimul loc în UE la rata de absolvire a învăţământului superior

România este pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte rata de absolvire a învăţământului superior de către tineri, o situaţie mai gravă din acest punct de vedere având doar Italia, informează un studiu al Eurostat dat publicităţii joi.
Filip Stan
11 apr. 2013, 15:42
România, pe penultimul loc în UE la rata de absolvire a învăţământului superior

Astfel, în Italia rata de absolvire a învăţământului superior este de 21,7% în 2012, în creştere cu 1,4 puncte procentuale faţă de 2011, şi 1,9% faţă de 2010. În România, rata este de 21,8% în 2012, în creştere cu 1,4 puncte faţă de 2011 şi cu 3,7 faţă de 2010. Ţinta, pentru 2020 este o rată de absolvire de 26,7 % pentru România, scrie Agerpres.

În Bulgaria, rata de absolvire a fost de 26,9% în 2012, în scădere însă cu 0,6 puncte procentuale faţă de anul precedent.

La polul opus se situează Irlanda, cu o rată de absolvire de 51,1%, Luxemburg (49,6%), Lituania (48,7%) sau Suedia (47,9%).

În contextul în care tendinţa generală la nivelul UE este o creştere a numărului femeilor absolvente de studii superioare în raport cu bărbaţii, situaţia din România este relativ echilibrată. În România, au absolvit studii superioare, în 2012, 113 femei la 100 de bărbaţi, în contextul în care media UE este de 127 de femei la 100 de bărbaţi, iar în Letonia şi Estonia, unde diferenţa este cea mai accentuată în favoarea femeilor, numărul lor este aproape dublu. Singura ţară unde au absolvit studii superioare mai puţine femei decât bărbaţi este Luxemburg, respectiv 97 de femei la 100 de bărbaţi.

Rata de absolvire a studiilor superioare sau a ciclului terţiar se calculează ca ponderea persoanelor cu vârste între 30 şi 34 de ani care au absolvit un ciclu terţiar de învăţământ.

În ceea ce priveşte rata abandonului şcolar, România este pe locul cinci în UE, în contextul în care aceasta s-a diminuat cu doar 0,1 puncte procentuale în 2011, mult mai puţin decât în celelalte state afectate de fenomenul în cauză. De asemenea, rata abandonului şcolar din 2012, 17,4%, este cu mult peste obiectivul naţional de 11,3% în 2020.

Pe primele patru locuri în acest clasament se află Spania, cu o rată a abandonului şcolar de 24,9% în 2012, în scădere cu 1,6% în raport cu anul precedent, Malta (22,6% în 2012, – 1 punct procentual), Portugalia (20,8% în 2012, – 2,4) şi Italia (17,6%, -0,6). România este pe locul cinci, cu o rată a abandonului şcolar în 2012 de 17,4% în 2012, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de 2011 şi un punct procentual faţă de 2010.

În România, procentul fetelor care renunţă la şcoală este foarte foarte apropiat de cel al băieţilor, respectiv de 93 de fete la 100 de băieţi, situaţie nespecifică UE-27, unde raportul este în medie de 76 de fete la 100 de băieţi. Practic, România se situează pe penultimul loc din blocul Celor 27 în privinţa acestui raport, doar Bulgaria având o situaţie mai gravă din punctul de vedere al ratei de abandon şcolar al fetelor, de 107 fete la 100 de băieţi.

Rata abandonului şcolar este definită ca procentul de persoane cu vârste între 18 şi 24 de ani care au cel mult studii medii şi care nu mai sunt înregistrate în sistemul de învăţământ sau de formare profesională.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gică Hagi, oprit şi înconjurat de Poliție în trafic chiar de ziua lui! Ce a urmat depășește orice imaginație. Video
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Revenire de senzație în televiziune. Un mare personaj se întoarce acasă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Gigi Becali refuză cererea de 350.000 de dolari pentru a aduce echipa lui Trump în România
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol