Carnea de porc de lucru (CPL), materia primă folosită pentru producţia mezelurilor, a ajuns la 3-3,2 euro/kg (peste 15 lei), după o dublare într-un an şi o creştere de circa 50% din februarie încoace, astfel că pune presiune pe producători, care spun că vor exista măriri de preţ la produsul finit şi salamul de vară ar putea fi mai scump la vară.
Chilipir! Cu câţi lei se vinde un kilogram de roşii româneşti la marginea Bucureştiului
„Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, faţă de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. (…) În septembrie anul trecut am transferat o parte din creştere în preţurile finale ale produselor şi ne aşteptam ca din februarie să scadă. Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găseşte sub 3 euro/kg. Piaţa cărnii fierbe după această creştere istorică“, spune Andrei Pădurean, manager operaţional al companiei Universal, care produce mezeluri sub brandul Silvania Gourmet în localitatea Crişeni din judeţul Sălaj.
Preţ carburanţi 6 iunie 2023. Cresc tarifele, benzina a ajuns să fie mai scumpă decât motorina
Această provocare, a cărnii mai scumpe, este menţionată şi de Voicu Vuşcan, administrator al Elit, companie care produce anual peste 50.000 de tone de mezeluri în cadrul celor cinci fabrici proprii din Alba, Bucureşti, Arad şi Prahova.
„Cea mai mare provocare pentru industria noastră este creşterea accelerată a preţurilor materiilor prime, cu un impact semnificativ în profitabilitatea businessului. Ne confruntăm în prezent cu preţuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal, iar în mod specific în România, pesta porcină africană a diminuat considerabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime authtone“, a spus Vuşcan.
Daea: Mai vezi gândaci de bucătărie şi pe scările blocului / Cum dracu să îl bagi pe ăsta în gură? / Saliva nu porneşte de la directivă, porneşte de la gust / Dacă salivaţi pentru gândac, îl mâncaţi. Nu vă opreşte nimeni
Petre Daea a precizat recent că nu înţelege cum poţi mânca un gândac. Ministrul Agriculturii a afirmat că mai „vezi gândaci de bucătărie şi pe scările blocului”. „Cum dracu să îl bagi pe ăsta în gură?”, s-a întrebat social-democratul, precizând că nicio directivă a UE nu poate spune oamenilor ce să mănânce. El a adăugat că „saliva nu porneşte de la directivă, porneşte de la gust” şi dacă cineva salivează pentru gândac îl poate mânca, deoarece nu îl opreşte nimeni.
„Aţi crede dumneavoastră că noi ne-am apucat de gândacul de bucătărie…Dumneavoastră aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului. Nici nu îţi vine să intri în bloc, cum dracu să-l bagi pe ăsta în gură?”, a declarat Petre Daea.
Întrebat cum îi poate apăra pe români de valul de gândaci şi de viermi uscaţi, ministrul Agriculturii a răspuns: „Vă spun ce trebuie să faceţi. În momentul în care avem mâncare în România, unde să o facem în România, avem sol în România, avem posibilitatea să creştem animale în România, avem posibilitatea să ne hrănim cu tot ceea ce avem în acest perimetru extraordinar…”.
El a mai fost chestionat dacă nu există riscul să vină de la Uniunea Europeană o directivă care să ne spună să nu mai mâncăm porc, ci altceva.
„Saliva nu porneşte de la directivă. Saliva porneşte de la gust. Dacă aveţi gust şi vă salivează, dacă salivaţi pentru gândac, îl mâncaţi. Nu vă opreşte nimeni”, a completat Petre Daea.
Ministrul PSD a mai spus că trebuie „să ne păstrăm identitatea, să ne păstrăm tradiţia, să ne păstrăm patrimoniul gastronomic şi să îl valorificăm în acelaşi timp”.