Guvernul scade plafonul pentru facturile la energie. Subvenţiile vor fi menţinute doar pentru persoanele fizice

Se anunţă vremuri grele pentru români. Guvernul va ratifica, în etape, propunerea UE de anulare a subvenţiilor la energie, necesatre din cauza războiului din Ucraina.
Filip Stan
06 iun. 2023, 15:03
Guvernul scade plafonul pentru facturile la energie. Subvenţiile vor fi menţinute doar pentru persoanele fizice

Guvernul ia în calcul modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor pentru facturile la energie, după recomandarea Comisiei Europene ca orice fel de ajutoare să fie întrerupte de statele membre, au declarat marți surse din coaliție.

Executivul ar dori să aplice o soluție de mijloc:

  • Plafonarea facturilor la energie să fie păstrată doar pentru persoanele fizice, urmând ca de măsură să nu mai beneficieze persoanele juridice
    Limita de consum până la care se stabilește prețul plafonat să fie scăzută.

Comisia Europeană a declarat luni că va propune să nu se prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei.

Facturile românilor riscă să sară în aer. Comisia Europeană nu mai prelungeşte compensările la energie

Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.

La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

Carduri energie 2023. Noi modificări, ce se poate plăti cu voucherele de 250 de lei din iunie

”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.

În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia Europeană a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate ”mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.

Comisia Europeană cere anulărea ajutoarelor, Marcel Boloş anunţă majorarea cu 50% a voucherelor

Printr-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook în cursul zilei de vineri, 2 iunie, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a răspuns întrebărilor primite de la cetățeni cu privire la măsurile sociale implementate de Guvernul României.

Marcel Boloș a confirmat că peste 50.000 de carduri educaționale destinate achiziționării hainelor și rechizitelor școlare, au fost încărcate cu suma de 500 de lei. Astfel, în urma acestei măsuri peste 400.000 de copii vulnerabili din România au primit sprijinul necesar.

De asemenea, ministrul Marcel Boloș a mai subliniat că aceste carduri sunt încărcate o singură dată pe an. Mai mult decât atât, începând de anul viitor, cuantumul acestor vouchere ar uma să crească. Marcel Boloș a dat asigurarea că sprijinul acordat prin aceste carduri va crește la suma de 750 de lei, potrivit Cancan.

Citeşte şi: Reguli noi impuse de ANPC pentru magazine. Ce trebuie să afişeze comercianţii şi prestatorii de servicii

În ceea ce privește sprijinul pentru mamele care au nou-născuți, ministrul vine cu o veste bună. Guvernul ia în calcul ca valoarea voucherelor oferite prin programul „Sprijin pentru nou-născuți” să crească de la suma de 2.000 de lei la 3.000 de lei.

„Ultimul aspect, referitor la tipurile de cheltuieli care sunt eligibile cu voucherul de 2.000 lei pe care l-am oferit prin programul ‘Sprijin pentru nou-născuți’: pot fi achiziționate produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf. Nu pot fi achiziționate alimente. Închei cu o veste bună: din analizele noastre reiese că în următorii ani putem creşte valoarea sprijinului pentru mame la 3.000 de lei, așa că voi propune această măsură în Guvern”, a mai declarat ministrul Marcel Boloş.

Citeşte şi: AUR își pregătește guvernul. Gheorghe Piperea și Octavian Bădescu, pe lista miniștrilor pe care George Simion îi vrea la guvernare după alegerile din 2024

Ţările UE au raportat că au respectat în linii mari obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru reducerea presiunii asupra preţurilor.”

Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieţei de energie electrică.

Aceste propuneri urmăresc să încerce să crească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze trecerea la energia regenerabilă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație