Președintele comisiei de examinare de la Bacalaureat e cel care l-a reclamat pe elev, după ce l-a prins cu telefonul mobil activat în timpul examenului scris.
În România, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice este o faptă pentru care au fost cercetați polițiști sau funcționari publici care au dat informații din sistem unor terțe persoane, fie că vorbim de ziua și locul unor percheziții sau subiecte de examen organizate pentru angajări la stat. E o premieră pentru justiția din România ca un elev să fie cercetat penal pentru o astfel de faptă, potrivit ziare.com.
Elevul a încercat să copieze la examenul de Bacalaureat în timpul sesiunii din august-septembrie 2021, atunci când susținea examenul scris la istorie. Președintele comisiei de examinare a observat că făcea fotografii foii de examen unde erau trecute subiectele. El reușise să trimită acele poze pe WhatsApp unei prietene care urma să-i spună răspunsurile corecte.
Confruntat de președintele comisiei de examinare, elevul și-a recunoscut faptele și a fost eliminat din examen, cu posibilitatea să poată susține proba la următoarea sesiune.
Profesorii organizatori nu au fost de acord cu sancțiunea, așa că au decis să facă și plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru fraudă. Codul Penal indică că fapta elevului se încadrează la infracțiunea menționată anterior, divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, astfel că dosarul a fost preluat de parchetul ierarhic superior, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Elevul a primit o a doua șansă din partea procurorilor, care au considerat că fapta nu e atât de gravă ca să fie trimis în judecată, mai ales că avea cazierul curat. Mai mult, elevul și-a primit pedeapsa pentru tentativa de fraudă a examenului (a fost eliminat din BAC), așa că nu a mai avut beneficii de pe urma infracțiunii comise.
”A mai arătat procurorul că suspectul nu este cunoscut cu antecedente penale, a recunoscut și a regretat fapta comisă, iar faţă de acesta s-a luat măsura de eliminare din examenul de bacalaureat, constatând procurorul că nu există un interes public în urmărirea faptei întrucât la analizarea interesului public se are în vedere că suspectul este cel care a contribuit la aflarea adevărului, a recunoscut fapta și nu a beneficiat de nici un avantaj de pe urma comiterii acesteia având în vedere că față de el s-a luat măsura eliminării din examenul de bacalaureat”, se arată în actul de renunțare la urmărire penală.
Tribunalul Târgu Jiu, instanță desemnată să certifice renunțarea la urmărire penală a elevului incriminat, a dat dreptate procurorilor și a admis cererea.
„Admite cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărirea penală formulată de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi constată legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală adoptate prin ordonanța nr. 525/P/2021 din data de 21.04.2023 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în cauza privind intimatul A.M., având ca obiect săvârșirea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Definitivă. Pronunţată azi, 10.05.2023”, potrivit portalului instanțelor de judecată.