UPDATE greva profesorilor: Vicepreşedintele FSLI, George Purcaru, a anunţat că sindicatele din învăţământ au invitat Guvernul la discuţii pentru că doresc o soluţie în privinţa revendicărilor. El a precizat că aşteaptă să fie chemaţi la negocieri, menţionând că doresc garanţii ferme că în viitoarea lege a salarizării va fi respectat principiul stabilit cu Ministerul Educaţiei.
“Am invitat Guvernul la discuţii pentru că ne dorim să avem o soluţie în ceea ce priveşte cerinţele noastre. Aşteptăm să fim chemaţi la discuţii şi la negocieri pe ceea ce înseamnă lista noastră de revendicări, în mod special este vorba de viitoarea lege a salarizării, vrem garanţii ferme, clare, în Monitorul Oficial în care se va respecta principiul stabilit cu Ministerul Educaţiei la cererea premierului României”, a declarat George Purcaru, miercuri, la Prima News.
El a criticat iniţiativa Ministerului Educaţiei de a modifica regulamentul în privinţa încheierii mediilor. “Este total incorect şi revoltător ceea ce face Ministerul Educaţiei şi noi, mişcarea sindicală, condamnăm ferm aceste modificări. Nu pot fi obligaţi directorii să încheie mediile, având în vedere că mai sunt note de trecut, mai sunt chestiuni de rezolvat în ceea ce priveşte situaţia şcolară. Mai mult decât atât, încălcăm principii clare ale legii privind validarea acestei situaţii şcolare. Nu sunt altceva decât modalităţi prin care vor să constrângă oamenii să se întoarcă la ore şi condamnăm ferm aceste modificări legislative. Mergem mai departe cu această acţiune de protest până vom avea acele garanţii ferme”, a transmis vicepreşedintele FSLI. El a fost întrebat ce se întâmplă în cazul în care creşte presiunea pe care o pun părinţii şi opinia publică pentru ca profesorii să cedeze şi să renunţe la grevă.
“Soluţia este la Guvern, pot interveni oricând să respecte doleanţele noastre, doleanţe de bun simţ, nu sunt exagerări. Aşa cum clamează de fiecare dată că atunci când au nevoie de voturi că învăţământul alături de sănătate este prioritate naţională consider că a venit momentul să fie cu adevărat prioritate naţională în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului, pe de o parte, motivarea resursei umane. Nu se mai poate face un învăţământ de calitate fără o finanţare necorespunzătoare. De aceea, am spus că soluţia este doar la Guvern. Noi suntem hotărâţi să mergem mai departe până vom găsi rezolvare la aceste probleme. Iar părinţii şi toată opinia publică această presiune trebuie să o exercite asupra factorilor de decizie, nu asupra profesorilor şi lucrătorilor din învăţământ care sunt oropsiţi prin această salarizare”, a mai declarat vicepreşedintele FSLI.
UPDATE. Greva profesorilor continuă. Liderul sindical din educație Marius Nistor a anunțat miercuri că un nou protest va avea loc joi sau vineri în București. El a spus că sindicatele au depus o cerere la Primăria Capitalei și, în funcție de răspunsul primăriei, protestul va fi organizat într-una din zilele viitoare. Nistor a mai spus că la protest vor veni circa 20.000 de participanți. El a anunțat că greva profesorilor va continua până când guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților.
”Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a declarat Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației.
Greva profesorilor continuă. Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că procentul membrilor de sindicat aflaţi în grevă este de 86,93 din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea acestei forme de protest. La rândul său, Ministerul Educaţiei a precizat că procentele comunicate marţi ”sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” arată, marţi seară, într-un comunicat comun, că, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispoziţiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieşit că marţi au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.
”Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, afirmă sindicaliştii.
La rândul său, Ministerul Educaţiei a transmis precizări privind informaţiile statistice privind procente ale întregului personal/ ale cadrelor didactice care continuă protestul declanşat în 22 mai sau şi-au reluat activitatea.
”Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educaţiei au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma raportărilor unităţilor de învăţământ. Procentele comunicate de Ministerului Educaţiei astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”, precizează ministerul.
Ministerul Educaţiei adaugă că a solicitat şi a centralizat, în această perioadă, informaţii statistice privind întregul personal din unităţile de învăţământ, pentru o imagine de ansamblu asupra dinamicii din sistem, în contextul protestului personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar.
Specialist în educaţie: Mi-aş dori să se termine greva profesorilor, dar nu oricum. Dacă se încheie într-o situaţie în care profesorii, sindicatele dau înapoi şi spun ”Mai dăm o şansă” şi nu se întâmplă nimic, atunci sistemul de învăţământ va fi şi mai compromis
Radu Szekely a declarat marţi, la Prima News, că soluţia pentru încetarea grevei din învăţământ este ca salariul unui debutant să nu fie mai mic decât salariul mediu pe economie.
“Cred că soluţia acum este să se facă ceea ce s-a promis iniţial că se face, adică în prima variantă a Legii educaţiei exista o prevedere care stabilea sau spunea că salariul minim în învăţământ este salariul mediu pe economie, grila de salarizare porneşte de la salariul mediu pe economie. Pentru un debutant. Să nu mai fi nimeni în învăţământ cu un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie? Această prevedere a fost în lege, a fost discutată şi cu sindicatele, cu reprezentanţii profesorilor, a rămas acolo până aproape în ultimul moment şi a fost scoasă cu promisiunea că va fi inclusă în legea salarizării unitare, care ar urma să fie votată în acelaşi timp aproximativ cu Legea educaţiei, deci până la finalul lunii iunie. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, acum se pare că legea va fi întârziată şi înţeleg nemulţumirile şi neîncrederea sindicatelor. Nu cred că neîncrederea este faţă de actualul guvern şi faţă de actuala coaliţie, este faţă de tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 – 50 de ani chiar în România, în ceea ce priveşte învăţământul”, a afirmat Szekely.
El a precizat că şi-ar dori încheierea grevei, dar nu în orice condiţii. “Eu mi-aş dori foarte mult să se termine greva, dar nu oricum, pentru că dacă se încheie acum într-o situaţie în care profesorii din nou sau liderii de sindicat, sindicatele dau înapoi şi spun ”Mai dăm o şansă, încă una să vedem poate se întâmplă” şi nu se va întâmpla lucrul acesta, cred că mişcarea sindicală, pe de o parte, dar şi învăţământul, educaţia, sistemul de învăţământ în general va fi şi mai compromis decât este acum. Nu cred că, dincolo de cuvinte, învăţământul a fost o prioritate în ultimii 30, 40, 50 de ani. Deci nu a fost o prioritate în sensul finanţării, în sensul investiţiei”, a mai precizat Radu Szekely.