În fiecare an, la 9 iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Acreditării. Anul acesta, tematica are ca obiectiv să evidențieze modul în care acreditarea, evaluarea conformității, în general se adaptează Ia:
– progresul tehnologic;
– schimbările în comportamentul consumatorului;
– modificările reglementărilor;
– necesitatea unor noi mecanisme de încredere;
– dezvoltarea unor noi modele de afaceri.
În urmă cu 15 ani era publicat Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului care reglementează acreditarea organismelor de evaluare a conformității și funcționarea sistemului european de acreditare.
RENAR sărbătorește 25 de ani de activitate ca Organism Național de Acreditare al României. Cu acest prilej, RENAR organizează o Conferință, în ziua de 9 iunie, începând cu orele 12.00, în Aula Magna a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, Splaiul Unirii nr. 176, sector 4, Bucuresti, anunţă Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel IACOBESCU Preşedinte al Organismului Național de Acreditare – RENAR, Preşedinte al Societății Române de Măsurări şi Membru al Consiliului General al Confederației Internaționale a Măsurărilor.
Cum se obţine acreditarea?
Primul pas pe care un OEC (Organism de Evaluare a Conformităţii) îl urmează pentru a iniţia procesul de acreditare este accesarea şi studierea mapelor de documente informative. Acestea se pot accesa pe site-ul RENAR (Procesul de acreditare – Mape de documente informative). Totodată OEC trebuie să achiziţioneze standardul în conformitate cu care işi desfăşoară activitatea.
Ulterior, OEC depune dosarul cu documentele solicitate de RENAR (în conformitate cu Lista documentelor depuse de OEC, aflată în mapele de documente informative) pentru acreditarea iniţială / extindere / reacreditare. OEC va verifica, la data depunerii, dacă dosarul său conţine ultima ediţie a formularelor completate (în conformitate cu mapele de documente informative). Dosarul se înregistrează numai în situaţia în care acesta este complet.
Citeşte şi