Casa Verde Fotovoltaice beneficiază în 2023 de un buget de 1,75 miliarde lei, sumă ce poate asigura finanțare pentru 87.000 de locuințe. Beneficiarii programului pot primi până la 20.000 de lei, pentru un sistem fotovoltaic de 3 kWp, sumă pentur care solicitantul are obligația să plătească o contribuție proprie de 2.000 lei.
„Subvenția de 20.000 de lei acoperă 90% din costul unui sistem fotovoltaic de 3 kWp, care înseamnă aproximativ 8 panouri și care acoperă necesarul unei locuințe în proporție de 80%. Acest sistem reprezintă un minim necesar și, la nevoie, pot fi instalate panouri suplimentare și, în funcție de cerințe sau consum, chiar și baterii pentru stocarea energiei. În general, investiția într-un sistem fotovoltaic se amortizează în aproximativ 5 ani. Prin subvenția acordată prin Casa Verde Fotovoltaice, perioada de amortizare se reduce la mai puțin de un an de zile. Contribuția proprie a beneficiarului, de 2.000 de lei, reprezintă practic suma facturilor pe aproximativ un an”, a explicat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro, pentru Adevărul.
Citește și: Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bugetul pentru regiunea București – Ilfov s-a epuizat în 9 minute
Conform datelor ANRE, dacă în 2019 în România erau numai 300 de prosumatori, numărul acestora a crescut de 130 de ori până la finalul anului 2022, când erau înregistrați 40.171 prosumatori. Pentru 2023, ANRE a prognozat peste 100.000 de noi prosumatori, numărul acestora putând ajunge, până la sfârșitul acestui an, la circa 150.000.
Anamaria Marin, Head of Marketing e-Home, Enel X România, a vorbit despre documentele necesare pentru înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice și alegerea instalatorului de panouri fotovoltaice.
Care sunt documentele necesare pentru înscriere?
„Conform ghidului de finanțare, există un set de documente solicitate de AFM. Toate aceste documente fac justificarea încadrării în criteriul de eligibilitate. Vorbim despre:
– actul de identitate care trebuie să reflecte adresa de implementare (să fie aceeași cu adresa din actul de identitate);
– certificatul de atestare fiscală de la ANAF din care să rezulte că nu există datorii la bugetul de stat;
– un document justificativ că nu există datorii la bugetul local,
– un extras de carte funciară, practic, pentru locația sau terenul unde dorește să fie amplasat sistemul de panouri fotovoltaice pentru care solicită finanțarea;
– în cazul unităților locative cu mai mult de două spații locative, va fi necesar și extrasul de carte funciară colectiv;
Ceea ce este important este că la momentul înscrierii acestor documente în platformă, acestea să fie în termen de valabilitate. Fiecare dintre documentele solicitate conform ghidului au un termen standard de valabilitate.
Ceea ce este foarte important este că documentele încărcate de solicitanți în momentul înscrierii nu vor mai putea fi reîncărcate sau modificate ulterior. Deci încărcarea solicitării în platforma AFM necesită un grad de atenție foarte mare, să ne asigurăm că am încărcat documentele corecte, că acestea sunt vizibile și sunt în termen de valabilitate.”, a spus Anamaria Marin.
Cum să ne alegem instalatorii de panouri fotovoltaice?
„Fiind o investiție pe care fiecare solicitant o va face, este foarte important să-și aleagă un partener de încredere cu care să pornească pe acest drum.
Instalatorul cu care va colabora este important să-i ofere consultanță de la începutul proiectului, până la finalizarea acestuia, până când clientul își poate obține calitatea de prosumator, să-i ofere consultanță în ceea ce privește documentația tehnică necesară operatorului de distribuție în vederea actualizării certificatului de racordare, să poată avea o comunicare pe tot parcursul proiectului cu privire la termenul de implementare și tot ce este necesar a se face pentru a se termina cu succes acest lucru.
Cred că este important și din punct de vedere economic să existe transparență de la început și să nu fie solicitate sume în avans pentru acest proiect.”, a spus Anamaria Marin.
Care este pasul următor pe care solicitanții trebuie să-l facă după ce s-au înscris pe platforma AFM?
„În paralel cu înscrierea solicitanților există și sesiunea de validare a instalatorilor și noi, ca și instalatori, trecem printr-o recertificare de către Administrația Fondului de Mediu pentru a fi declarați eligibili în a instala aceste proiecte cu finanțarea obținută de la dânșii. După momentul înscrierii în platformă, fiecare solicitant, la un anumit punct, va avea opțiunea să își selecteze instalatorul cu care va continua proiectul. Va avea lista doar cu instalatorii certificați.
În momentul în care îl va selecta, instalatorul va primi informare, iar de aici mai departe, instalatorul va trebui să îi verifice clientului documentele și să îi ofere un răspuns cu privire la aprobarea sau respingerea lui în calitate de solicitant și, bineînțeles, justificarea în cazul respingerii. Există o etapă de 90 de zile, timp în care clientul este necesar să se înscrie în platformă, să selecteze instalatorul, acesta să ofere un răspuns cu privire la eligibilitatea și la corectitudinea datelor.”, a spus Anamaria Marin.