Angajaţii din sănătate au protestat timp de o oră în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, şi apoi au plecat în marş către Piaţa Revoluţiei, pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Muncii. Protestul a continuat în faţa Palatul Parlamentului.
Sindicaliștii prezenţi la protest cer:
1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.
b. Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
c. Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
Citește și: Grevă japoneză în spitale. Încep protestele şi în Sănătate
2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
a. Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
b. Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate
3. Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
4. Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
6. Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative. În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, anunţă sindicaliştii.
Potrivit acestora, ”guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.
”Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia. Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor. În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriu reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că posibilitatea grevei generale din sectorul sanitar este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, adăugând că discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, dintre care cel puţin mai mult de jumătate cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare.
„Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 – n.r.) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a adăugat Rafila.
Ministrul Rafila a afirmat la conferinţa de după şedinţa de guvern că s-a întâlnit permanent cu sindicatele, fiind găsite o parte din soluţii la probleme şi speră ca acestea să fie acceptate pentru evitarea apariţiei unei greve generale în sector.
Întrebat care este în medie majorarea pentru personalul din sănătate, Rafila a spus: „Nu discutăm de o majorare medie, discutăm despre alte tipuri de revendicări, discutăm despre contractul colectiv de muncă, discutăm despre voucherele de vacanţă, care sunt finanţate separat încât să nu mai greveze bugetul spitalului, să fie distribuite în mod echitabil, discutăm despre angajările noi în sistemul de sănătate, ştiţi bine, pe bază de memorandum”.
El a adăugat că prin ordonanţă de urgenţă „s-a adus anexa 2, care include personal auxiliar din sistemul de sănătate şi din alte sisteme, dar în special din sistemul de sănătate, la nivelul valorii salariului din 2022. „Au fost uitaţi şi acum se face această reparaţie”, a explicat Rafila.
Despre poziţia Ministerului Sănătăţii legat de solicitările din sistemul de sănătate pentru a nu se ajunge la grevă, ministrul a arătat: „La ceea ce vă referiţi dumneavoastră, respectiv plata diverselor sporuri la personalul de gardă sau la personalul care face ture, la salariul efectiv din această perioadă nu la salariul din 2018, cum s-a întâmplat în ultimii ani, nu poate avea decât o soluţionare tranzitorie până la apariţia noii legi salarizării, care elimină această discriminare”.
„Tatonăm cele mai bune soluţii în care să putem să avem o soluţie pentru dânşii, pentru fiecare dintre categorii, fie că ne referim la medici, la asistenţii medicali sau la personalul de îngrijire, de exemplu infirmiere, încât aceste sporuri, care să nu se numească neapărat sporuri, dar care să ducă la o echilibrare a veniturilor care să poată să fie în funcţiune până în momentul în care noua lege a salarizării intră în funcţiune (…). Explorăm împreună cu dânşii, am discutat şi cu cei de la Sanitas şi cu cei de la Solidaritatea Sanitară, am discutat şi cu cei de la Ambulanţă, m-am întâlnit azi de dimineaţă cu ei, n-are rost să intrăm în speculaţii, încercăm să găsim împreună o soluţie şi există o foarte bună bază de dialog, serioasă, asumată şi neconflictuală. Cred că ăsta este lucrul cel mai important”, a mai explicat Alexandru Rafila.
Întrebat dacă vor exista noi majorări salariale, Rafila a menţionat că nu poate să facă niciun fel de comentariu. „Aştept să găsim o soluţie împreună şi pe care să o comunicăm asumat, aşa cum spuneam, prefer astfel de abordări decât unele speculative”, a adăugat ministrul.
„Greva nu este generată de o anumită categorie profesională sau posibilitatea nu este menţionată de o anumită categorie profesională, este menţionată de reprezentanţii angajaţilor din sănătate, fie că sunt medici, asistenţi medicali, infirmieri sau brancardieri, n-are niciun fel de importanţă, se repară acum o nedreptate. Discuţiile în permanenţă au fost constructive şi e vorba de un set de revendicări, iar cel puţin mai mult de jumătate dintre aceste revendicări cu siguranţă se realizează în perioada imediat următoare, iar semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a mai spus Rafila.
Potrivit acestuia, mai important pentru fiecare categorie din sistem este că salarizarea va ajunge la nivelul din anul 2022, menţionând că sunt creşteri salariale la „câteva zeci de mii de persoane” – personalul de îngrijire, infirmiere, brancardieri şi alte categorii de personal.