Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 47/2021 pentru completarea art. 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.
Prin actul normativ se instituie acordarea unei indemnizaţii de gratitudine invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Potrivit legii „invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”.
Indemnizaţia de gratitudine nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor acordate prin Legea 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, mai prevede actul normativ.
Această indemnizaţie, care este acordată începând cu iunie 2021, se cumulează cu alte indemnizaţii şi sporuri.
Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare
Proiectul de lege promulgat de Iohannis a fost adoptat de către Camera Deputaţilor, decizional, pe 15 mai. Potrivit expunerii de motive, scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.
„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, conform legii promulgate de către şeful statului.
„În mandatul de ministru al Muncii, împreună cu actualul premier Nicolae Ciucă, ministru al Apărării la vremea respectivă, am decis instituirea acestei indemnizaţii de gratitudine ca o compensaţie morală şi materială pentru invalizii de război, văduve şi veterani. Această indemnizaţie de gratitudine este menită să contribuie la un trai decent pentru cei care şi-au pus viaţa pentru siguranţa ţării noastre şi în total, din nefericire, la vremea respectivă mai erau doar 2.521 de beneficiari. Această indemnizaţie de gratitudine are o valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut care stă la baza constituirii bugetului de asigurări sociale şi, în momentul de faţă, ajunge la un cuantum de aproximativ 2.690 lei”, a explicat Raluca Turcan, de la tribuna plenului de luni al Camerei.
Noi zile libere pentru români, pătite cu o indemnizaţie lunară şi de 8500 de lei. Ce este concediul de acomodare de doi ani
Ea a mai spus că ar trebui ca la finalul acestei sesiuni parlamentare, Camera Deputaţilor să voteze proiectul de lege privind modificarea pensiilor speciale, cât şi proiectul privind reforma sistemului public de pensii.
„Aşadar, prin votul de astăzi, vă îndemn şi vă mulţumesc că decideţi să instituim definitiv această indemnizaţie de gratitudine şi, într-un fel aceasta să fie doar un prim pas la restabilirea echităţilor din sistemul de pensii, pentru că această indemnizaţie poate fi cumulată cu celelalte drepturi pe care le au veteranii de război, văduvele şi invalizii. La finalul acestei sesiuni legislative să ajungem ca în Camera Deputaţilor să dăm votul final deopotrivă pe modificările la legea pensiilor speciale şi la legea privind reforma sistemului public de pensii”, a conchis Turcan.