Cum îți poate schimba ceaiul verde viața definitiv. Conform unui sondaj făcut public în anul 2018, 64% dintre americani beau cel puțin o ceașcă de cafea pe zi. Pentru marea majoritate a oamenilor, indiferent de țara despre care vorbim, cafeaua este una dintre micile bucurii ale vieții. Foarte mulți oameni afirmă că ziua lor nu poate începe fără o cafea fierbinte. De asemenea, cafeaua reprezintă și un factor exttrem de important de socializare, expresia „hai să ieșim la cafea” fiind extrem de adânc înrădăcinată în limbajul colectiv.
Citește și: Românii care păstrează roșiile în frigider trebuie să știe asta. De ce nu e bine să le ții la rece
Totuși, dacă motivul pentru care optezi să bei cafea este doza de energie pe care ți-o conferă, atunci trebuie să știi că există o variantă prin care îți poți „lua” cantitatea de cofeină necesară și din altă parte. Este vorba despre ceaiul verde. Acesta este obținut prin tratarea frunzelor prospete de ceai cu abur sau prin încălzirea blândă.Este drept că ceaiul verde are o cantitate mai mică de cofeină, dacă comparăm cu cafeaua sau cu ceaiul negru, dar este suficient pentru a obține impulsul de energie de care ai nevoie.
Mai mult decât atât, ceaiul verde are și o serie de beneficii pentru sănătate, așa că trecerea de la cafea la această licoare magică este o opțiune excelentă. Trebuie să realizezi totuși, că tranziția de la un espresso dublu foarte puternic la ceai verde s-ar putea să nu fie foarte ușoară. Corpul s-ar putea să reacționeze întocmai ca în cazul unui sevraj și v-ați putea confrunta cu dureri de cap, iritabilitate, dificultăți de concentrare.
Reduce anxietatea
Reducerea nivelului de cofeină prin consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea anxietății și la îmbunătățirea somnului, mai ales dacă se întâmplă să fiți sensibil la cofeină. „Conținutul mai mare de cofeină al cafelei poate avea un impact negativ asupra persoanelor care sunt sensibile la aceasta”, spune Puz, directorul farmaciei SingleCare. „Ei pot experimenta anxietate, insomnie și efecte asupra inimii, cum ar fi creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale”.
Dacă acest lucru vă sună familiar, ar putea merita să vă reduceți nivelul de cofeină trecând la ceai verde. Schimbarea ar putea ajuta la scăderea răspunsului de anxietate al organismului și la reducerea simptomelor de suprastimulare a cofeinei – în același timp, oferindu-vă suficientă cantitate de cofeină pentru a începe dimineața.
În primul și primul rând, această „licoare magică” are propietăți antiinflamatorii. Inflamația este răspunsul natural al corpului și al sistemului imunitar atunci când este pus față în față cu un factor stresor sau cu o amenințare. Acesta este un aspect cheie în ceea ce privește menținerea sănătății, însă este și o componentă a multor condiții de sănătate, în special atunci când nu dispăre. Inflamația persistentă de grad scăzut a fost legată de afecțiuni cardiace, artrită reumatoidă, astm, boli degenerative și diverse tipuri de cancer.
În 2018 a fost publicat un studiu care arată că ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii, adică cu alte cuvinte este capabil să reducă nivelul inflamației. Acesta stimulează răspunsurile antiinflamatorii ale organismului și calmează sistemul imunitar.
Totodată, ceaiul verde conține diverși compuși care pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și pot reduce riscul de boli, în special de boli cardiovasculare. Acesta are o varietate de antioxidanți despre care s-a demonstrat că au proprietăți de stimulare a sănătății și are un conținut de antioxidanți mai mare decât cafeaua.
Una alt beneficiu este reprezentat de faptul că această „licoare magică” are propietăți anti-microbiene, ceea ce poate reprezenta un impuls neșteptat pentru gura ta. Despre cafea se știe că poate crește riscul de parodontită și a infecției gingiilor și, mai mult de atât, cafeaua îți poate păta dinții, ceea ce va duce la un aspect neplăcut. Așadar, ceaiul îți poate schimba gura în bine.