„După 25 iunie. Deci, când vor veni banii din taxa de solidaritate, atât Petrom, cât şi Romgaz acoperă mai mult decât diferenţa aceea de bani. Evident se va achita… Noi venim cu o lipsă de bani de anul trecut. S-a rostogolit şi se acoperă. Plătim soldurile pe care le avem, evident. La noi, la Ministerul Energiei, este un miliard şi…Nu ştiu la Ministerul Muncii, dar cert este un miliard şi jumătate, dacă nu mă înşel, din declaraţii, la Petrom, vreo 900 de milioane sunt la Romgaz, cred că mai are şi Rompetrol 200. Deci cred că sunt bani suficienţi”, a spus ministrul Virgil Popescu, la Mediaş.
Referitor la ghidul pe Fondul de modernizare, el a precizat că este aproape finalizat şi va fi lansat în dezbatere săptămâna viitoare.
Pe 12 mai, Klaus Iohannis a promulgat legea taxei de solidaritate pentru companiile energetice, în varianta care reduce drastic suma care trebuie plătită de OMV Petrom.
„Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârșitul lunii iunie 2023”, a transmis compania.
OMV Petrom a adăugat că pentru T1/2023 valoarea contribuției de solidaritate este estimată la aproximativ 380 de milioane de lei, adică aproximativ 76 de milioane de lei, și se va reflecta în rezultatele din T2/2023. „Contribuția pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârșitul lunii iunie 2024”, a mai transmis Petrom.
Citeşte şi: 2,4 miliarde de euro alocate de UE României şi altor şase state