Vosganian a mai spus că un loc de muncă este mai valoros decât o casă, pentru că ”dacă faci o casă şi nu ai cu ce să o întreţii, vine banca şi ţi-o ia, aşa cum se va întâmpla cu cei care au avut încredere în viitor şi au făcut credite în 2007 sau 2008”.
”Fiecare loc de muncă este chiar mai valoros decât o casă, pentru că dacă faci o casă nouă şi nu ai cu ce să o întreţii, vine banca şi ţi-o ia. Aşa se va întâmpla şi cu cei care în 2007 şi 2008 au avut încredere în viitor şi şi-au luat case cu credit la bancă sau maşini în leasing şi au fost nevoiţi să le dea. De aceea, preocuparea noastră trebuie să fie prin toate mijloacele pe care le avem să le dăm de muncă românilor. Nu vom putea să echilibrăm sistemul de pensii, sistemul de asigurări de sănătate fără să avem şase milioane de salariaţi în România. Tot timpul cât vom avea sub şase milioane de salariaţi, România va fi în stare de deficit, dacă socotim că acum se pensionează ‘decreţeii’, că populaţia îmbătrâneşte şi că emigraţia care a căpătat dimensiuni copleşitoare, ne răpeşte generaţia tânără şi plină de iniţiative. (…) România a pierdut, din 1990 şi până acum, circa 10 miliarde de euro din cauza emigraţiei şi mă refer doar la ce a investit statul în a-i educa pe aceşti oameni’, a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a afirmat că pierderile României cauzate de emigraţie sunt mult mai mari de 10 miliarde de euro dacă se ia în calcul şi ce ar fi putut produce în România tinerii care au plecat. „Nu mă refer la faptul că unii dintre ei au ajuns personalităţi de frunte ale ştiinţei mondiale sau antreprenori de mare succes. Nu mă refer la ce ar fi putut ei să producă, ci doar la cât a investit statul şi s-a dus pe apa sâmbetei, pentru că oamenii aceia au plecat şi foarte puţini dintre ei se vor mai întoarce altfel decât în concedii să-şi vadă bunicii„, a spus Vosganian.
Potrivit lui Vosganian, din 1990 România nu a avut decât un singur proiect naţional – intrarea în Uniunea Europeană, dar care însă nu a rezolvat problemele României, pentru că aici nu este competitivă, ci doar complementară.