O polițistă de frontieră din Vama Petea, județul Satu Mare a încasat în timpul pandemiei 200.000 de euro de la cetățenii care doreau să intre în România, în timp ce erau în vigoare diverse interdicţii şi condiţii drastice de control medical.
Totul a început în decembrie 2020, în perioada pandemiei de coronavirus. Tot mai multe informații au început să apară că diverși cetățeni au intrat în România. Mulți dintre aceștia proveneau din zonele afectate și denumite: „zonele roşii” sau „zonele galbene”. Totul se întâmpla cu “ajutorul” unei polițiste de la frontieră.
Polițista avea un plan bine stabilit. Mai exact, în schimbul unor sume cuprinse între 50 și 100 euro de persoană, femeia consemna datele în fals, scrie Fanatik. Nu era singura care avea această practică.
Și alți colegi notau în baza de date că oamenii ar veni din țări la care nu se impuneau măsuri stricte. Astfel, polițista îi lăsa să intre în țară pe toți cei care proveneau din zone unde se impunea măsura carantinării și a izolării la domiciliu. Desigur, nu le era impusă nicio restricție suplimentară acestora.
După numeroasele sesizări, anchetatorii sub acoperire au organizat un flagrant. Se întâmpla pe 24 august 2021, iar în tură era exact polițista. Fără nicio reținere, femeia le-a cerut acestora 200 de euro mită, așa cum obișnuia să facă cu toți. Aceștia au fost “lăsați” să intre în ţară fără a fi supuşi măsurilor de carantinare. Desigur, nu aveau nici un vaccin sau a unui test PCR valabil.
La percheziția corporală, în sutienul femeii au fost găsiți atunci 350 de euro,dar și 100 de lire sterline. Această sumă ar fi fost încasată, spun oamenii legii, în mai puțin de patru ore.
Oamenii legii au făcut percheziții acasă la polițista de frontieră. Aceatsa era foarte atentă cu veniturile primite. Aceasta ținea evidența banilor proveniți ilegal într-o agendă.
În agenda cu 47 de file femeia își nota “încasările” zilnice. Făcea calcule pe zile, pe luni și apoi pe an. Agenda cuprindea sume primite ca mită pe durata a 3 ani. Astfel era o practică pe care o folosea nu doar în pandemie, ci și înainte. Femeia avea un tabel cu toate încasările din august 2018 până în august 2021.
În urma audierilor, femeia și-a recunoscut faptele și a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Dar, potrivit Presa SM, Tribunalul Satu Mare i-a respins acordul de recunoaștere a faptelor. Motivul: pedeapsa ar fi mult prea blândă în raport gravitatea infracţiunilor şi periculozitatea inculpatei. Astfel, dosarul a fost trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. Polițista își așteaptă acum sentința.