UPDATE: Membrii de sindicat au primit, sâmbătă seară următorul mesaj:
„Buna seara! Acum 5 min ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salariala, 1500 anual ptr pers did de predare și auxiliar pana in 2027, 500 anual ptr pers nedid pana in 20027, 50% prima transă din noua grila de la 1 ian 2024. Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern ptr a anunța încheierea conflictului. Rog consultați colegii rapid și ne comunicați in aceasta seara”.
Profesorii au respins oferta Guvernului. Astfel, greva intră în cea de-a patra săptămână, fiind deocamdată neclar ce se va întâmpla cu Evaluarea Națională sau examenele de bacalaureat.
Sindicaliștii au declarat că vor continua această grevă generală din Educație după ce s-au consultat cu profesorii din teritoriu. Practic această nouă ofertă a Guvernului nu a fost satisfăcătoare pentru ei. Vorbim de o primă de 1.500 de lei anuală, cu acordare din fonduri europene până în 2027. Mai exact vorbim de acele carduri valorice din care profesorii puteau să își cumpere în mare parte materiale didactice, dar și o creștere cu 45% de la 1 ianuarie 2024, ceea ce reprezenta o primă creștere din Legea Salarizării, anunţă Digi24.
Astfel, în urma consultărilor, sindicaliștii au anunțat că vor mandata liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ai Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret să prezinte Guvernului următoarele cereri:
Profesorii vor intra astfel în a patra săptămână de grevă. Cel mai lung protest al profesorilor a avut loc în ianuarie 2000, când aceștia nu au mai intrat la cursuri pentru cinci săptămâni.
Duminică, 11 iunie, va avea o ședință de guvern, foarte probabil aceasta ar putea viza aprobarea OUG pe educație.