Dorel Vişan dă cu hârleţul la 86 de ani: „Numai puturoșii și leneșii mor de foa­me”

Celebrul artist Dorel Vişan are 86 de ani și își cultivă propria mâncare. Acesta s-a mutat la țară și depune efortul de a se îngriji de ceea ce va avea pe masă.
Mircea Filipescu
11 iun. 2023, 13:39
Dorel Vişan dă cu hârleţul la 86 de ani:
Dorel Vişan dă cu hârleţul la 86 de ani: "Numai puturoșii și leneșii mor de foa­me"

Dorel Vişan, la 86 de ani, lucrează la țară de zor pentru a avea ce pune pe masă. Metodele inedite ale actorului, dar și alegerea unui stil de viață sănătos și mioritic, îl fac să apară în centrul atenției multor români care îi împărtășesc viziunile.

Celebrul artist Dorel Vişan are 86 de ani și își cultivă propria mâncare. Acesta s-a mutat la țară și depune efortul de a se îngriji de ceea ce va avea pe masă. Acesta transmite că dacă ne dorim o schimbare în viața noastră, trebuie să eliminăm total alimentele dăunătoare, pline de aditivi.

Perspectiva fatidică a actorului nu este observată fără speranța cu care vorbește acesta despre sufletul uman, care dăinuie dincolo de materialul acestei lumi. Artistul este indignat și de estetica urâtului, despre care a mai menționat anterior, și cum erau vremurile înainte, chiar prin anii 60.

„Noi, de la grăuntele de nisip și până la constelații, ne naștem în răutate, creștem în suferință și murim în putrefacție. Rămâne partea cealaltă, care nu putrezește. De aici este omul veșnic. Sensul este ca tot timpul să fim atașat la Tot. Deși noi avem față de Tot o oarecare respingere, pentru că ne distruge propria pornire.

Dorel Vişan pune degetul pe problema Superligii: „Aduc jucători din Tanganyika. Invazia asta de străini deranjează”

Totul ne bagă în Tot, dar dacă le desfacem suntem numai noi. E vorba de a rămâne în ceea ce ești. Nu rămânem în ceea ce suntem. A intrat în lume o estetică a urâtului. Mă uit la lume cum e îmbrăcată. Ce frumos era prin anii 60, când eram eu student, fetele purtau rochițe. Acum, se îmbracă cu tot felul de hondropoance’, spune actorul, potrivit Viva.

Pe lângă seră, actorul are și o grădină mare, iar la 86 de ani reușește să se ocupe de viitoarele mese. Plantatul, săditul, recoltatul, pe toate acestea le face vedeta.

„Am o gră­dină mare și o seră de doar cinci­sprezece metri pătrați, dar în care îmi cresc ab­solut toate cele necesare. Am investit în sănătatea mea. Ceapă ver­de, usturoi, salată, spanac, castraveți, ardei iute și gras, roșii, de toate îmi cultiv acolo și am tot anul.

Îmi fac și răsaduri numai din semințe românești, pro­curate de la ță­rani. În gră­dină pun anual cel puțin 50 de tufe de roșii, fasole, cas­tra­veți, car­tofi, ar­dei, go­go­șari, var­ză. Nu­mai cine nu vrea, numai puturoșii și leneșii mor de foa­me, cu pă­mân­tul nelucrat’, a declarat actorul Dorel Vișan, conform Viva.

Tensiuni între doi mari actori. Florin Piersic și Dorel Vișan nu au jucat niciodată împreună: „Am avut noi nişte discuţii”. Abia acum s-a aflat

Metodele inedite ale actorului de a conserva podoabele produse chiar cu mâinile sale pot constitui sursă de inspirație pentru mulți români care decid să-și procure singuri bucatele de pe masă.

„Pentru roșii, care sunt re­ginele grădinii, am trei me­tode de conservare pen­tru iarnă, pe care vi le des­tăinui, ca să vedeți cât este de ușor să mănânci sănătos și în anotimpul rece, dacă te organizezi din timp. Roșiile le pun în lada frigorifică, la înghețat, întregi. Iarna le scot, le bag pentru o secun­dă în apă caldă, apoi le curăț de pieliță. Le las pe o farfu­rie la dezghețat, le tai în bu­căți și adaug ceapă, sau usturoi și ulei. Rezultă o salată aproape ca aceea de vară.

A doua metodă de păstrare a roșiilor este sub formă de bulion, pe care-l fierb doar până când dis­pare spuma. Înainte de a-l pune în sticle, adaug foi de dafin și multe miro­denii „bine mirositoare’. Bulionul îl pun fierbinte, în timp ce fierbe încet, în sticle mici, de 300 ml, pe care le dopuiesc. Pun sticle­le pe masă, le acopăr cu o pătură groasă, le țin așa trei zile și apoi le depozitez în cămară.

A treia metodă de păs­trare a roșiilor, pe care o prefer, este uscarea. Îna­inte, feliile de roșii, tăiate mai grosuțe, de 4 mm, le uscam la soare, timp de trei zile, acoperite cu o pân­ză rară, ca să nu se pună muștele. Acum mi-am cum­părat un uscător de legume și fructe și le țin la 70 de grade, timp de 20 de ore. Le pun apoi în bor­cane și deasupra torn ulei de măsline. Sunt o bu­nătate! Pot fi folosite la multe preparate, salate, paste, merg și cu brânzeturi, cu sosuri, la carne’, a dezvăluit Dorel Vișan.

Dorel Vişan atrage atenția: ”Omul modern nu mai ştie a suferi şi nici nu îl interesează să sufere. El vrea doar distracție“

Dorel Vişan atrage atenția. Acesta spune că sensul în viață poate fi recăpătat prin trei forme de manifestare a omului: să își facă o casă, să își facă o grădină, să scrie o carte.

”Sensul în viață poate fi recăpătat prin trei forme de manifestare a omului. O dată să își propună să facă un lucru deosebit. Să își facă o casă, să își facă o grădină, să scrie o carte. Ceva, o acțiune care să răspundă la întrebarea: „de ce?” Cine are un „de ce” în viață, pe acela nu îl mai tulbură nimic. Deci trebuie să ai un „de ce” să trăiești. A doua, ar fi o relație cu o altă persoană. Un prieten sau cu o persoană de sens opus. Cu iubire. Să te apropii de cineva cu iubire. Am uitat să mai iubim! De altfel, iubirea asta a noastră este o copie a iubirii adevărate. Iubirea adevărată e numai iubirea hristică, iubirea harică.

Iar omul își găsește un sens în viață prin iubire. Iubirea îl face să simtă în suflet, și-n inimă, și-n gândurile lui, lucruri frumoase. Și al treilea drum pe care se creează un sens în viață este atitudinea pe care noi o avem față de suferință. Omul modern nu mai știe a suferi și nici nu îl interesează să sufere. Apostolul Pavel spunea că omul trebuie să învețe din nou să sufere ca Iisus, să pătimească și să moară ca Iisus, si să învie ca Iisus. Deci suferința… să faci din suferință o acțiune umană.

Omul modern nu mai are răbdare. Că dacă sensul vieții se blochează, el apare în altă parte. Adastă, în general, în dorința de putere sau în dorința aceea cea mai mizerabilă a omului: dorința de bani. Și apare în dorința de plăceri. Ai văzut românii cum au reacționat? Au stat și ei două luni în casă. Ce înseamnă două luni în casă pe lângă un om care a stat 20 de ani într-un lagăr? N-are nicio legătură. Oamenii sunt supărați pe Guvern și pe primul ministru că i-a ținut în izolare. Și nu îsi dau seama că pentru binele lor i-a băgat în izolare. Auzeam azi un tânăr la televizor, la mare. O domnișoară făcea niște reportaje și îi întreba cum se simt. Și un tânăr spunea: „Mă simt foarte bine, după atâta stat în casă, mă simt excelent”. Și e întrebat: „Ce perspectivă, ce planuri aveți pentru viitor?” Zice: „Distracția, distracția”. Ai văzut? Omului îi trebuie doar distracție.”, a spus Dorel Vișan pentru taifasuri.ro.

Citește și: Nemulţumirile actorului Dorel Vişan: „Noi, artiştii, nu suntem nişte instrumente ca să-i facem pe ceilalţi să râdă”

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde primești peste 30.000 de euro dacă te muți. Peisajul e unul de poveste și oricine poate începe o nouă viață aici
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șansă mare să faceți bani! Nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Doliu în lumea medicală din România! A murit un celebru medic român. Zbor lin, zână bună!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Emmanuel Macron îl păstrează pe Gabriel Attal în funcția de prim-ministru pentru a asigura stabilitatea țării
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!