Mit spulberat! Ce diferențe sunt între ouăle albe și maro și care sunt mai bune pentru consum

Multe persoane care ajung în fața rafturilor din magazin se întreabă: cel fel de ouă să aleagă între cele cu coaja albă și cele cu coaja maro. Există într-adevăr o diferență de calitate între ouăle de culori diferite sau doar de preț?
Mircea Filipescu
11 iun. 2023, 17:27
Mit spulberat! Ce diferențe sunt între ouăle albe și maro și care sunt mai bune pentru consum

Unii oameni cred că ouăle maro sunt mai sănătoase sau mai naturale, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau pur și simplu au un gust mai bun.

Ouăle de găină pot fi de diferite culori și este ceva obișnuit să găsești atât ouă maro, cât și ouă albe la supermarket.

Cu toate acestea, mulți oameni nu știu ce să aleagă, acest aliment având culori atât de diferite. Răspunsul este destul de simplu – culoarea ouălor depinde de rasa găinii. De exemplu, găinile White Leghorn fac ouă cu coajă albă, în timp ce Plymouth Rocks și Rhode Island Reds depun ouă cu coajă maro, scrie site-ul Healthline.com.

Unele rase de găini, cum ar fi Araucana, Ameraucana, Dongxiang și Lushi, depun chiar ouă albastre sau albastru-verzui.

În timp ce genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, există și alți factori. De exemplu, pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, au tendința de a depune ouă mai mari și mai deschise la culoare.

Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, culoarea cojii într-o oarecare măsură.

Acești factori pot face nuanța mai deschisă sau mai închisă, dar nu neapărat să schimbe culoarea în sine. Rasa este încă factorul principal când vine vorba de culoarea ouălor.

Sunt ouăle maro mai sănătoase decât cele albe?

Adesea, oamenii care preferă ouăle maro o fac pentru că sunt de părere că sunt mai sănătoase și mai naturale decât cele albe.

Cu toate acestea, adevărul este că toate ouăle sunt foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional, indiferent de dimensiune sau culoarea lor.

Atât ouăle maro, cât și cele albe sunt alimente sănătoase. Un ou conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine ​​de înaltă calitate, toate în mai puțin de 80 de calorii.

Cu toate acestea, oamenii de știință au comparat ouăle care au coaja maro și cele cu coaja albă, pentru a vedea dacă există vreo diferență. Mai multe studii scos la iveală faptul că nuanța cojii nu influențează în mod semnificativ calitatea sau compoziția ouălor.

Aceasta înseamnă că doar culoarea cojii unui ou nu are mare legătură cu cât de sănătos este. Singura diferență reală este pigmentul din coajă.

Sunt, însă, alți factori pot influența conținutul nutrițional al unui ou. De exemplu, mediul în care trăiește găina poate avea un efect major. Ouăle de la găini cărora li se permite să se plimbe la soare conțin de 3-4 ori cantitatea de vitamina D pe care ați găsi-o în ouăle de la găini crescute în hale.

Tipul de hrană pe care o mănâncă o găină poate determina, de asemenea, conținutul de nutrienți al ouălor sale.

Găinile care au dietă bogată în acizi grași omega-3 produc ouă care conțin niveluri mult mai mari de acizi grași omega-3 decât în ​​mod normal.

Citește și: Virusul ucigaș a ajuns în apa din Marea Neagră. Președitele OMS a făcut anunțul care ar putea îngenunchea litoralul românesc

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Fabricile din România care își vor spulbera concurența pe piața europeană. Trec la un nivel superior și vor produce pe bandă rulantă
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Ucraina detaliază noua super-dronă cunoscută sub numele de „Palianîția”
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...