Ziua rotativei la Guvern. Premierul Nicolae Ciucă este aşteptat să îşi depună luni mandatul. De altfel, Nicolae Ciucă anunțase încă din mai că va demisiona pentru a-l lăsat pe Marcel Ciolacu în fruntea Executivului, dar a amânat gestul pe fondul grevei sindicatelor din Educație și a problemelor create de această grevă pentru organizarea examenelor naționale Evaluare Națională și Bacalaureat. De asemenea, liderii coaliției nu s-au înțeles asupra portofoliilor care vor reveni fiecărei formațiuni.
UDMR-ului i s-a propus să preia două ministere, Energia şi Investiţiile şi Fondurile Europene şi să renunţe la Mediu şi Dezvoltare. UDMR a anunţat duminică seară, prin vocea liderului Kelemen Hunor, că nu acceptă această propunere venită dinspre PSD, dar că vor rămâne la masa negocierilor şi insistă în păstrarea protocolului iniţial.
”Acesta este principiul de la care am plecat, respectarea acordului şi din partea colegilor de coaliţie, din partea PSD şi PNL”, a declarat preşedintele UDMR.
”Nu avem niciun motiv să spunem că în continuare nu suntem în stare să conducem Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului. Am acceptat comasarea sau desfiinţarea Ministerului Sportului, eu am propus să fie Autoritate, să fie totuşi o instituţie autonomă fiindcă anul viitor sunt jocurile olimpice şi am acceptat să fie comasate IMM-urile la Economie. Ăsta a fost primul compromis”, a explicat Kelemen Hunor.
Imediat după anunţul premierului Nicolae Ciucă, preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru formarea unui nou Guvern şi va desemna un nou premier. Înțelegerea a fost ca președintele PSD Marcel Ciolacu să fie premierul desemnat. De asemenea, partidele din coaliție au convenit ca viitorul cabinet să aibă 18 ministere, față de 20 cât sunt în prezent.
PSD şi PNL nu s-au pus încă de acord în privința portofoliilor. Social-democrații doresc să păstreze Transporturile pentru Sorin Grindeanu.