George Soros a devenit cunoscut publicului larg în special prin intermediul activității sale politice, indirecte. Prin intermediul ONG-urilor și a trusturilor media pe care le finanțează, miliardarul a fost un puternic intermediar cu ajutorul căruia s-au răsturnat guverne și s-au montat altele în loc.
Afaceristul de origine maghiară este un mare adversar al politicienilor suveraniști, conservatori, fiind în conflict deschis cu Donald Trump, fost președinte al SUA, potențial prezidențiabil și cu Viktor Orban, premierul Ungariei.
Fondatorul „Open Society Foundations” (OSF), care are o stare de sănătate din ce în ce mai proastă, a decis că e momentul să predea ștafeta fiului, care se consideră „mai politic” decât tatăl său. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.
„Mi-ar plăcea să văd că banii nu joacă un rol atât de important în politică, dar atâta timp cât o va face cealaltă parte, va trebui să continuăm să o facem şi noi”, a declarat Alexander Soros.
Controversatul discipol al lui George Soros și-a stabilit prioritățile: împiedicarea accederii lui Donald Trump la Casa Albă sau a altui lider conservator votat de popor, susținerea „dreptului la avort” și a „egalității de gen”.
Alexander Soros a fost ales preşedinte al consiliului de administraţie al fundaţiilor în decembrie şi acum conduce activităţile politice în cadrul „super-PAC”, structură care plăteşte fonduri pentru campaniile candidaţilor politici.
Potrivit Forbes, averea lui George Soros este estimată la 6,7 miliarde de dolari.
De-a lungul timpului, în România, diverse ONG-uri și persoane publice au beneficiat de sponsorizări din partea fundației lui George Soros. Printre acestea s-au numărat: Asociația Pro-Democrația, a politologului Cristian Pîrvulescu, politologul Sorin Ioniță, fostul premier Dacian Cioloș, șeful USR Cătălin Drulă, politologul Alina Mungiu Pippidi, filozoful Mihai Șora, politologul Vladimir Tismăneanu, fostul director TVR Alexandru Lăzescu etc.
La începutul anului 2023, NY Post a prezentat într-un articol exploziv rețeaua de influență a lui George Soros, din social media. Potrivit jurnaliștilor americani, miliardarul este implicat de cenzurarea anumitor informații, care deranjează o anumită tabără politică.
Controversatul miliardar și colaboratorii săi au utilizat aceste unelte pentru a cenzura opiniile care nu convin „stângii”.
În proiecte de „verificare a informațiilor” ar fi fost implicat și Bill Gates. Unul dintre ele se numește Fact-Checking Network (IFCN), lansat în 2015, cu finanțare de la National Endowment for Democracy, Google, Facebook și Fundația Bill și Melinda Gates, respectiv Fundațiile Pentru o Societate Deschisă ale lui George Soroș.
Astfel, din „caracatița” lui George Soros, „de verificare a informațiilor”, s-ar număra Associated Press, FactCheck.org, The Dispatch, The Washington Post și Politifact.