Copiii ucraineni din România ar putea beneficia de alocații de stat. Câți bani ar putea primi lunar

Copiii ucraineni care s-au refugiat cu familiile lor în România ar putea beneficia de alocații de stat. Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică, acești copii ar putea să primească lunar aceiași alocație care li se acordă și copiilor români.
Alina Costache
12 iun. 2023, 12:33
Copiii ucraineni din România ar putea beneficia de alocații de stat. Câți bani ar putea primi lunar
Copiii ucraineni din România ar putea beneficia de alocații de stat.

Copiii ucraineni din România ar putea beneficia de alocații de stat. Inițiatorii proiectului spun că aceasta este o formă de protecție pe care statul român la fel ca și alte state UE o acordă în cazul existenței unui flux masiv de persoane strămutate.

Citește și Volodimir Zelenski, bilanț sumbru în Ucraina: ”Cel puţin 500 de copii au fost ucişi în timpul războiului”

Copiii ucraineni din România ar putea beneficia de alocații de stat

Proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii privind alocaţia de stat pentru copii nr. 61/1993 a fost inițiat de senatoarea USR Silvia Dinică și deputata USR Denisa Neagu. Acesta a fost susținut de alți 11 parlamentari din aceeași formațiune politică și a fost pus în dezbatere la Senat, înainte de Ziua copilului.

În acest document se propune modificarea a două articole din lege, astfel încât alocația de stat să fie plătită și pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România.

Astfel, la articolul 4, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare şi pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte numai în cont personal, în cuantumurile prevăzute la art. 3″, se arată în proiectul de lege.

Mai mult, documentul mai arată că în cazul în care măsura de protecţie temporară prevăzută în Legea privind azilul în România încetează sau se modifică, alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se află copilul.

Astfel, copiii din Ucraina care s-au refugiat în România ar putea primi alocația în aceleași condiții și în același cuantum ca și copiii români.

Din luna ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației, potrivit legislației în vigoare.

Anul acesta alocația este de 631 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap). 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale și 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

La începutul acestui an, peste 3,2 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granițele țării, dintre aceștia, peste 107.000 de persoane au ales să rămână în România, din care peste 47.000 sunt copii, arată datele oficiale, publicate de Guvern.

Dacă acest proiect va fi legiferat, cei 47.851 de copiii refugiați din Ucraina vor beneficia de alocația de 256 de lei. Astfel,  statul român ar trebui să scoată din vistierie în fiecare lună circa 12.250.000 de lei.

Citește și Ajutor financiar de 2.000 lei pentru familiile din Ucraina care au copiii în grădinițele și școlile din România

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Iohannis a înmânat drapelul României echipei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'