Yehor, soldatul ucrainean care și-a pierdut un picior, dar s-a întors pe câmpul de luptă: „S-a instalat frica și aveam de gând să mă împușc”

Yehor Olinik este un soldat ucrianean care, deși și-a pierdut un picior pe front, a decis să se întoarcă în prima linie, gata să lupte din nou.
Alina Costache
12 iun. 2023, 17:18
Yehor, soldatul ucrainean care și-a pierdut un picior, dar s-a întors pe câmpul de luptă: „S-a instalat frica și aveam de gând să mă împușc”
Yehor, soldatul ucrainean care a rămas în prima linie, după ce și-a pierdut piciorul

Yehor Olinik are doar 20 de ani, dar, în ciuda vârstei, soldatul ucrainean a luptat încă din primele zile de război. Tânărul vrea să lupte în continuare, după ce a fost rănit grav.

Povestea lui a fost prezentată înntr-un reportaj „Focus Europa”, un proiect Digi24 și Deutsche Welle. Mulți soldați tineri rămân cu sechele în urma războiului. Este și cazul lui Yehor, care deși și-a pierdut un picior, s-a întors la unitatea sa, gata să lupte din nou. Cu toate astea, emoțiile își spun cuvântul.

„Știți, sunt emoții puternice, simt din plin adrenalina. Ce vrea sufletul, asta primește. Mi-am direcționat furia ca să nu o folosesc pe frații mei. Am ieșit și am ripostat, apoi lucrurile s-au liniștit din nou și m-am relaxat”, a spus soldatul ucrianean, potrivit sursei citate.

Citește și: Rusia bombardează intens zonele afectate de inundaţii după spargerea barajului Nova Kakhovka. Zelenski: „Rusia este condusă de barbari”

Tânărul este soldat de carieră și s-a înrolat când avea 18 ani, inițial la artilerie, iar mai apoi a ajuns în prima linie.

„Pe 29 septembrie am recucerit pozițiile. Acestea au fost trofeele noastre – vizoare, ochelari de vedere pe timp de noapte, pistoale, toate dintr-o singură captură. Mai sunt și niște echipamente distruse. Emoțiile au fost la cote ridicate. Am capturat chiar și arme automate: atât de multe trofee… au lăsat totul în urmă”, a mai spus soldatul.

Yehor și echipa lui au reușit, la un moment dat, să cucerească o poziție a soldaților ruși, așa că au mers să verifice zona. Atunci a călcat pe o mină, moment în care s-a temut că ar putea fi capturat.

„Mi-am acordat imediat primul ajutor și apoi m-am așezat la pământ. Dar s-a instalat frica și aveam de gând să mă împușc, dar apoi mi-am adus aminte de părinții mei. Și m-am gândit că e doar un picior, că genunchiul este la locul lui și pot merge”, povestește el.

Cu toate astea, Yehor nu se simte invalid, chiar dacă uneori are dureri: Vedeți, am avut un tatuaj aici, mi-au tăiat piciorul chiar deasupra lui. Am fost rănit de schije și la acest picior. Și trei fragmente au lovit osul aici, în aceste locuri”.

Citește și: Statul Major ucrainean susţine că nu a început contraofensiva. Alte surse din armata ucraineană susţin contrariul

Chiar dacă medicii și familia s-au opus atunci când soldatul ucrainean a decis să revină pe front ca infantierist, Yehor și-a văzut în continuare de drum.

„Părinții mei – nu, de fapt rudele mele în general – de fapt nu – absolut toată lumea era împotrivă, inclusiv prietena mea. Dar le-am spus tuturor că mă duc. Am o datorie față de țara mea – să o apăr. Pentru că Ucraina are nevoie de mine. Când eram în vacanță, foștii mei prieteni nu făceau nimic altceva decât să stea acasă, să bea, nu făceau nimic”, a adăugat acesta.

 

Yehor nu ar fi singurul rănit care a revenit pe front, soldații având o dorință acerbă de răzbunare.

„Simt mai multă furie, o dorință de răzbunare. E important să ne întoarcem. Părerea mea este că după ce îți revii, trebuie să te întorci, să le arăți că poți face mai mult, că vei supraviețui tuturor, că vei reuși”, a spus soldatul ucrainean.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!