Un șofer de TIR a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru uciderea tinerei avocate Diana Gușan și a fetiței ei de 1 an și 10 luni. Curtea de Apel Pitești a respins cererea inculpatului de schimbare a încadrării juridice, a respins apelurile declarate de inculpat şi părţile civile și a menținut sentința Tribunalului Argeș, potrivit clujust.ro.
Citește și: Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă pentru toţi şoferii, Iohannis a promulgat legea
”Prima instanță a reținut în mod corect situația de fapt, materialul probator administrat în cauză dovedind, dincolo de orice îndoială rezonabilă, atât existența infracțiunii de omor calificat, cât și vinovăția inculpatului sub forma intenției directe.
În declarațiile sale, inculpatul a avut o atitudine oscilantă, așa cum a constatat și prima instanță, în legătură , mai ales, cu motivul care l-a determinat pe acesta să recurgă la manevrele deosebit de riscante de așezare a autovehiculului pe care îl conducea pe contrasens. Astfel, în prima sa declarație , pe care a dat-o în calitate de suspect, a arătat că a virat pe contrasens după ce a văzut echipajul ISCTR și, pentru a evita sancționarea sa pentru nerespectarea timpilor de mers a ales această manevră. În declarația dată în fața instanței de fond, inculpatul a arătat că a pătruns pe contrasens din cauza emoțiilor, fără să își dea seama, după ce a văzut echipajul ISCTR. Susținerile inculpatului sunt într-adevăr, contradictorii, și aceasta pentru că în declarația dată în fața instanței de fond inculpatul, în încercarea de a diminua gradul de vinovăție, a marșat pe ideea că manevra de a intra pe contrasens nu a fost una gândită și urmărită ci luată sub imperiul emoțiilor. Motivul care l-a determinat pe inculpat în luarea hotărârii de a intra pe contrasens este într-adevăr important în economia întregii desfășurări a evenimentelor și în bună măsură oferă cheia dezlegării problemei formei de vinovăție cu care a acționat acesta.
Din declarațiile inculpatului, fie ele și oscilante, este cert că observarea de către acesta a echipajului ISCTR l-a determinat să recurgă la părăsirea sensului său de mers și virarea pe contrasens. Pentru a concluziona dacă hotărârea a fost una rațională sau din contră , una impulsivă, prima instanță a făcut o analiză asupra împrejurărilor premergătoare acestei manevre, în condițiile în care, în declarația inițială inculpatul a arătat că înainte să ajungă pe autostradă, la Târgoviște, a montat un magnet pe impulsorul cutiei de viteze pentru a figura ca fiind în pauză. Această operațiune nu a mai fost recunoscută de inculpat în declarațiile date în fața instanței unde a menționat că a apăsat din greșeală pe un buton care a comandat scoaterea cardului din tahometru și nu a mai introdus cardul în aparat. În raportul de eveniment grav de circulație întocmit de reprezentanți ai ISCTR a reieșit că în urma descărcării și analizării datelor din memoria cartelei tahograf a conducătorului auto și a tahografului digital, s-a constatat intervenția asupra echipamentului de înregistrare. Or, în acord cu prima instanță și față de aceste constatări, considerăm și noi că inculpatul a montat cu bună știință un magnet pe impulsorul cutiei de viteze, pentru a manipula aparatul tahograf și pentru a altera timpii de conducere”, se arată în motivarea instanței.