Biblia este cea mai răspândită carte din lume. Se spune că a fost tradusă în 1.800 de limbi. În limba română, prima biblie a fost tipărită în anul 1688. Până atunci era folosită limba slavonă și greaca, deși oamenii de rând, care participau la slujbe, nu cunoșteau decât limba română.
Tipărirea Bibliei de la Bucureşti s-a realizat în timpul domnitorilor Şerban Cantacuzino (1678-1688) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714), ambii iubitori de credinţă şi cultură. Pregătirile pentru editare au început în jurul anului 1682, cu strângerea materialelor necesare şi alcătuirea grupului de cărturari însărcinaţi cu această lucrare, dintre care amintim pe arhiepiscopul Ghermano de Nisa (directorul Academiei Greceşti din Constantinopol), Sevastos Kymenites (directorul Şcolii Greceşti din Bucureşti) şi fraţii Radu şi Şerban Greceanu, potrivit Ziarului Lumina.
Biblia de la Bucureşti reprezintă o operă de mari proporţii pentru vremea în care a fost tipărită: 944 de pagini, format mare. Textul a fost imprimat cu litere mici, chirilice, dispus pe două coloane, cu excepţia celor două prefeţe unde exista o singură coloană. Scrierea folosind caractere chirilice era un lucru obişnuit pentru acea vreme; ea s-a menținut până în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, când a fost înlocuită cu alfabetul latin.
Biblia de la Bucureşti a devenit punct de referinţă pentru toate traducerile textului Sfintei Scripturi care i-au urmat: Biblia de la Blaj (1795), Biblia de la Petersburg (1819), Biblia de la Buzău (1854-1856), Biblia de la Sibiu (1856-1858) etc.
Se presupune că Moise este autorul principal al celor cinci cărți ale Bibliei – Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul. David e considerat principalul autor al Psalmilor. De asemenea, printre autorii Vechiului Testament se mai numără Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, etc.
Teologii susțin că Vechiul Testament este, de fapt, rodul muncii a circa 100-150 de scriitori diferiți, aflați în serviciul conducătorilor politici și clericali din regatele Israelului și Iudeei antice.
Noul Testament este format din patru Evanghelii scrise de apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan şi descriu viaţa lui Iisus Hristos, miracolele pe care le-a făcut acesta, învăţăturile sale către omenire, patimile şi Învierea. Noul Testament mai cuprinde 21 de epistole scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda.
Biblia Ortodoxă poate fi citită AICI, pe site-ul Doxologia.ro.
De-a lungul timpului, subiectul „Cine a scris Biblia?” a creat o mulțime de glume. „Vax Populi” a realizat un videoclip viral în urmă cu mai mulți ani, după ce a întrebat mai mulți cetățeni simpli cine e misteriorul autor. Unii au răspuns Mihai Eminescu, „popa”, Vasile Alecsandri, „un om învățat”, „un autor străin” etc.