Instituțiile de învățământ superior private din țara noastră sunt evaluate periodic. Cele care beneficiază de același nivel de încredere precum cele mai prestigioase universități de stat – Universitatea București, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) sunt consemnate de Ministerul Educației cu calificativul „grad de încredere ridicat”. Astfel, printre ele amintim Universitatea „Nicolae Titulescu” din București – cunoscută în special pentru Facultatea de Drept, la catedra căreia se află profesioniști „grei” în sfera didactică, publicistică, judiciară și diplomatică, precum Gabriel Boroi, Ioan Chiș, Augustin Fuerea, Ion Neagu, Ion Dragne, Bogdan Aurescu; Universitatea „Titu Maiorescu”, tot din Capitală; Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu etc.
Evaluarea universităților din România are în vedere, printre altele, „managementul instituției în materie de asigurarea programelor de studii și de respectare a standardelor academice de acordare a diplomelor de absolvire”.
„Instituțiile de învățământ superior acreditate sunt evaluate o dată la 5 ani pentru asigurării calității. Asigurarea calității educației atestă capacitatea unei organizații furnizoare de a oferi programe de educație în conformitate cu standardele anunțate și este realizată printr-un ansamblu de acțiuni de dezvoltare a capacității instituționale, de elaborare, planificare și implementare de programe de studiu, prin care se formează încrederea beneficiarilor că organizația furnizoare de educație îndeplinește standardele de calitate. Evaluarea se face de ARACIS sau o altă agenție de asigurare a calității, din țară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).
(…) Astfel, în urma evaluării externe a calității, ARACIS acordă calificative: lipsă de încredere, grad de încredere limitat, grad de încredere și grad de încredere ridicat. Nu există, însă, o evaluare în vederea obținerii unui calificativ. Schimbarea unui calificativ se poate face doar după evaluarea externă a calității instituției”, a transmis Ministerul Educației, pentru site-ul RomâniaTV.net.
Universitatea „Nicolae Titulescu” – București
Universitatea „Titu Maiorescu”- București
Universitatea Româno-Americană – București
Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” – București
Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu
Universitatea „Valahia” – Târgoviște
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” – Arad
Universitatea „Emanuel” – Oradea
Universitatea „Constantin Brâncoveanu” – Pitești, Brăila, Vâlcea
Restul universităților sunt cotate doar cu calificativul de „încredere” sau „grad de încredere limitat”.
Universitatea Ecologică – București
Universitatea „Artifex” – București
Universitatea „George Bacovia” – Bacău
Universitatea „Bogdan Vodă” – Cluj-Napoca
Universitatea „Andrei Șaguna” – Constanța
Universitatea „Petre Andrei” – Iași
Universitatea Europeană „Drăgan” – Lugoj
Universitatea „Agora” – Oradea
Universitatea Româno-Germană – Sibiu
Universitatea „Danubius” – Galați
Universitatea „Hyperion” – București
Universitatea „Spiru Haret” – București
Universitatea „Bioterra” – București
Universitatea „Apollonia” – Iași
Universitatea „Tibiscus” – Timișoara
„Potrivit prevederilor Legii educației naționale nr. 1/2011, „sistemul național de învățământ superior include toate instituțiile de învățământ superior acreditate. O instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu, conform procedurilor legale în vigoare, devine parte a sistemului național de învățământ superior numai după acreditare.
„Lista instituțiilor de învățământ superior acreditate pentru anul universitar 2023 – 2024 este reglementată prin HG nr. 367/2023 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2023 – 2024″, a mai transmis Ministerul Educației.
În acest articol nu au fost menționate universitățile teologice, instituțiile dedicate unor minorități religioase și etnice, pentru că în general, se supun unor alte metodologii privind calitatea învățământului.
De-a lungul timpului, mai multe universități private au fost desființate: