Sorin Oprescu a explicat că insistenţele sale pentru adoptarea unui nou Plan Urbanistic General, care va aduce schimbări majore în arhitectura oraşului, se datorează faptul că până acum „dezvoltarea urbanistică a oraşului s-a făcut în mod haotic, inestetic, necontrolat, discordant cu cerinţele de dezvoltare normale şi moderne ale unui oraş”.
Astfel, în următorii ani se vor lua măsuri pentru ca traficul din Capitală să nu mai fie o problemă atât de mare.
Până în 2015, în zona de Est a Capitalei va fi construită o arteră de circulaţie prin care prin care se va întregi inelul median. Astfel, va avea loc străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu cu prelungirea Splai Dudescu – Vitan Bârzeşti (spre Olteniţei), ceea ce va permite locuitorilor din sectoarele 3 şi 4 să aibă un acces mai rapid la zona de Nord a Bucureştiului, spre Aeroportul Otopeni şi DN1.
Alte lucrări care vor începe în cel mai scurt timp sunt cele de la pasajele subterane Chişinău-Pantelimon, care ar trebui să fie finalizat la sfârşitul lui 2014, şi Piaţa Sudului, la care ar urma să înceapă lucrările în luna septembrie şi să fie finalizate în 2015, costul fiind de 30 de milioane de euro, bani din fonduri europene.
Primarul Sorin Oprescu a explicat că Bucureştiul ar urma să aibă peste câţiva ani şi mai multe pasaje supraterane, în zonele Colentina – Doamna Ghica (până în 2015) şi Mihai Bravu – Splaiul Unirii (2014). Totodată, pasajul subteran de la Piaţa Muncii urmează să fie refăcut în acest an.
Oprescu vrea să modernizeze şi zona de Nord a Bucureşiului, unde elementul central al proiectului este pasajul subteran de la Piaţa Presei. Lucrările ar urma să înceapă în maximum o lună şi jumătate şi să dureze nouă luni. Pasajul ar urma să preia traficul din patru artere aglomerate: şoseaua Bucureşti – Ploieşti, şoseaua Kisselef, Bulevardul Mărăşti şi Bulevardul Poligrafiei.
Lucrări de reabilitare la peste 200 de artere
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că peste 200 de artere principale şi secundare ale Capitalei vor fi reabilitate în următorii ani.
Programul de întreţinere multianuală a infrastructurii stradale include un număr de 214 artere principale şi secundare din toate sectoarele Capitalei. „Consider că aceste lucrări sunt extrem de importante pentru oraş, ele având caracter permanent, efectuându-se în diverse zone ale oraşului, în principal pe artere secundare dar şi principale, care sunt în administrarea municipalităţii”, a subliniat Oprescu.
Primarul general a anunţat că în acest an constructorul se va concentra pe reabilitarea trotuarelor, în condiţiile în care până acum s-a acordat o atenţie deosebită doar părţii carosabile a drumurilor.
Săli de concerte noi şi teatre modernizate
Sorin Oprescu a mai anunţat că în următorii ani municipalitatea va construi noi spaţii de concerte, respectiv „un complex cultural” cu o sală de concerte de 2.500 de locuri şi una cu 500 de locuri, pentru evenimente de anvergură mică.
Spaţiul propus pentru amplasarea complexului se află pe esplanada din zona Piaţa Unirii. „Dorim demararea acestui proiect cel târziu în trimestrul I al anului 2014 şi finalizarea lui în semestrul I din 2016, valoarea estimată fiind de aproximativ 150-200 de milioane de euro”, a precizat primarul general al Capitalei.
Pe de altă parte, mai multe teatre ar urma să intre în renovare şi să fie modernizate, la fel şi complexul Arenele Romane.