Burse 2023. Greva generală a profesorilor și a celorlalți angajați din Educație nu afectează acordarea burselor școlare și a drepturilor financiare de care beneficiază elevii care întrunesc condițiile în vigoare de primire a acestora, transmite Ministerul Educației într-o adresă către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).
Ministerul Educației face următoarele precizări în contextul în care, pe perioada grevei generale declanșate în Educație din 22 mai, angajații din învățământ greviști nu sunt plătiți. Profesorii care au adresat la această formă de protest au venit la școală, dar nu au intrat la orele de curs, conform regulilor generale anunțate din 16 mai de federațiile sindicale.
Astfel, bursele se acordă și se plătesc elevilor în mod normal, după cum reiese din adresa Ministerului Educației în care instituția citează Ordinul ministrului educației nr. 5.379 din 7 septembrie 2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, cu modificările ulterioare.
Marcel Ciolacu promite că le face dreptate profesorilor: „Nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Cei care muncesc din greu trebuie să câștige mai mult”
„Conform art. 3, Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 20, respectiv bursele de ajutor social.
Burse 2023. Potrivit ordinului menționat mai sus, criteriile de acordare a burselor sunt: premiile obținute la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaţionale la care participă loturile naţionale ale României/mediile anuale generale/veniturile și numărul de absențe acumulate, după caz.
În ceea ce privește acordarea drepturilor pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, acestea vor fi acordate în conformitate cu: HG nr. 564/2017 privind modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare și HG nr. 838/2022 privind stabilirea cuantumului limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sumele de bani pentru nevoi personale, pentru copiii si tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial, precum și pentru mamele protejate în centre maternale, respectiv:
”(2) Alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezență școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională.
Vouchere didactice 2023. Cum vor primi profesorii anual câte 1500 de lei în plus la salariu, pe lângă voucherele de vacanţă de 1450 de lei
(4) Fac excepție de la condiția de acordare a alocației de hrană, în funcție de prezența școlară, copiii cu CES școlarizați la domiciliu şi/sau internați în unitățile sanitare.” (art. 3, HG nr. 564/2017).
Burse 2023. Având în vedere prevederile legale în vigoare, elevii care întrunesc condițiile de acordare a burselor şcolare şi a drepturilor financiare beneficiază de aceste drepturi pe toată perioada cursurilor școlare, respectiv a vacanțelor, după caz, și nu sunt afectate de desfășurarea grevei cadrelor didactice”, conform documentului.