Guvernul vrea să finalizeze legea salarizării unitare până în septembrie, iar creșterea salariilor va depinde de creșterea economică, în timp ce vrea ca legea pensiilor să fie trecută cât mai repede, conform unor surse guvernamentale consultate de Economedia.
Mâine la Guvern va avea loc o întâlnire cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, privind legea pensiilor speciale. Iar săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu.
„Legea salarizării în septembrie, legea pensiilor facem ce putem să o trecem cât mai repede”, conform surselor participante la discuții la Guvern.
În ceea ce privește creșterea salariilor, aceasta depinde de creșterea economică, afirmă sursele. Conform acestora, oficialii guvernamentali au precizat că „privatul trebuie să înțeleagă nevoia de coordonare între măsurile Guvernului și afacerea lor”.
Guvernul susține în continuare că va putea închide anul cu un deficit de 4,4% din Produsul Intern Brut.
În ceea ce privește impozitarea progresivă, oficialii guvernamentali susțin că aceasta va fi introdusă doar „după ce avem un sistem digital de monitorizare a veniturilor”, pentru că nu funcționează doar pe salarii”.
Ionuţ Stroe: Această impozitare progesivă ar fi chiar imposibil de aplicat în România, indiferent de voinţa domnului Ciolacu / Fără digitalizarea ANAF nu o poţi introduce / Cel mai important, e nevoie de un acord în coaliţie
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că impozitarea progesivă ar fi chiar imposibil de aplicat în România, indiferent de voinţa liderului PSD Marcel Ciolacu şi a precizat că fără digitalizarea ANAF nu o poţi introduce. Cel mai important, e nevoie de un acord în coliţie, a subliniat el.
”Această impozitare progesivă, dacă ar fi să vorbim fără niciun fel de sfială, ar fi chiar imposibil de aplicat în România, indiferent de voinţa domnului Ciolacu. Există un proces extrem de complex de impunere, dacă îţi doreşti această impozitare progresivă ba mai mult decât atât, există o perioadă de predictibilitate pe care trebuie să o asumi înaintea luării unei astfel de decizii. Şi din păcare pentru domnul Ciolacu şi pentru cei care îşi doresc acest lucru ar fi trebuit lansat acest lucru cu cel puţin un an înainte şi cel mai important, e nevoie de un acord în coliţie”, a spus Ionuţ Stroe în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
El a continuat: ”Noi susţinem că atâta vreme cât ai modificat un Cod Fiscal la începutul anului nu ai cum să te mai atingi de el, în aceste condiţii”.
Purtătorul de cuvânt al PNL a menţionat că această cotă unică de impozitare este o cotă care stimulează economia şi care a avut efecte extraordinare pentru România.
Salarii profesori 2023. Peste 4500 de lei „în mână” pentru un dascăl debutant. Cum arată NOILE GRILE
”A ajutat să avem creştere economică an de an şi este o metodă eficientă de a taxa companiile şi activitatea economică în România şi nu e oportun din punctul nostru de vedere să schimbi această cotă unică de impozitare doar pentru anumite idei, care cu siguranţă nu îţi va aduce mai multe venituri la buget. Cota unică a adus mai mulţi bani la buget decât cota progresivă”, a mai spus Stroe. El a precizat că ”ştie şi domnul Ciolacu şi a recunoscut în declaraţiile publice, la începutul acestui an, că fără digitalizarea ANAF ar fi aproape imposibil să introduci cota progresivă”.