Sanda Nicola locuiește de câțiva ani în Belgia împreună cu soțul ei, Liviu Iolu. Acolo, a obținut o bursă de studii la Universitatea din Liege. De atunci, pentru ea a început o nouă viață. Însă atunci când credea că ce a fost mai greu a trecut, o altă provocare avea să apară la orizont: depresia. Medicii pe care i-a consultat i-au recomandat suplimente, dar și un regim alimentar mai bine organizat, din care să nu lipsească un anumit tip de carne, carnea de vită.
Schimbările din meniul Sandei Nicola au surprins-o și pe fetița ei de doar 5 ani, Agnes. Fosta jurnalistă insistă pe faptul că nu există alimente bune sau rele, că fiecare aliment în parte este bun sau rău în funcție de „materialul clientului„.
„Agnes a observat că mănânc aproape zilnic friptură și vreau de ceva vreme să vorbesc despre asta, deși nu aș îndrăzni să dau sfaturi nimănui. Dacă mă sperie cu adevărat ceva pe internet, e numărul și aplombul celor care ne spun ce să mâncăm. Aceeași mâncare poate fi medicament sau otravă, în funcție de „materialul clientului’, și nu cred să existe vreun aliment la fel de sănătos sau de nesănătos pentru toată lumea. Nici măcar spanacul sau avocado. Vreau, totuși, să împărtășesc cu voi ceva ce găsesc foarte relevant pentru relația intestin-creier„, povestește Sanda Nicola pe Facebook.
În urmă cu doi ani, văzând analizele care indicau mai multe carențe de vitamine, minerale, aminoacizi și niște disfuncții hormonale, în principal tiroidiene, un medic endocrinolog i-a recomandat antidepresive.
„A argumentat că deranjul din organism e provocat de epuizarea psihică, iar neuronii mei se degradează iremediabil dacă nu încep un tratament. Un altul, tot endocrinolog, îmi spunea că, dimpotrivă, starea generală de epuizare poate fi ameliorată doar restabilind echilibrul biochimic din organism printr-o dietă cât mai bogată în carne de vită și alte alimente de origine animală. Am ales să rămân lucidă în starea mea de rău, și să mănânc. Mâncam tot mai ordonat, având mare atenție cum combin alimentele cu suplimentele prescrise pentru ca organismul să absoarbă cât mai mulți nutrienți„, povestește Sanda Nicola.
Mesele ordonate și carnea de vită consumată regulat au făcut minuni cu sănătatea ei. Starea Sandei s-a achimbat radical.
„A fost nevoie de sute de fripturi și a durat foarte mult până când am ajuns la valorile normale ale tuturor analizelor, timp în care am traversat etape atât de contrastante și-mi pare acum că am fost, pe rând, trei persoane complet diferite. Arătam diferit, mă comportam diferit, raționam diferit, am perceput lumea diferit și am văzut culorile complet diferit pe măsură ce mă acomodam cu noi niveluri hormonale. Concluzia e că a fost greu, dar și gustos, și sper să mențin echilibrul construit cu atâta efort„, spune Sanda Nicola.