EXCLUSIV Marius Budăi, primul interviu din noul mandat la Ministerul Muncii, primul angajament IMENS: „Problema pensiilor speciale va fi rezolvată până la 30 iunie”

Ministrul Muncii Marius Budăi a participat joi seară la primul său interviu din noul mandat, de această dată sub premierul Marcel Ciolacu, după ce rotativa guvernamentală s-a produs în timp record.
Filip Stan
15 iun. 2023, 22:08
EXCLUSIV Marius Budăi, primul interviu din noul mandat la Ministerul Muncii, primul angajament IMENS:

Marius Budăi este la al treilea mandat de ministru, dar a recunoscut că a avut cele mai mari emoţii joi, explicând că acest lucru se datorează presiunii imense pe care o simte de a duce la îndeplinire promisiunile făcute mai ales pensionarilor.

„Am avut onoarea sa fiu azi la a treia depunere de juramant. E mult de munca sa fii demnitar in statul roman, dar eu o vad ca pe o onoare sa ai ocazia sa iti pui la lucru experienta de 25 de ani in domeniul social.

Simt greutatea acestei functii pentru ca sunt un copil simplu, crescut de mama si de bunici si stiu cu ce sperante si asteptari se uita la noi romanii.

S-a schimbat si pozitionarea presedintelui fata de PSD, pentru ca am demonstrat ca avem taria sa trecem peste anumite momente in folosul tarii. In pandemie, tot noi, PSD, am inteles ce se intampla si am investit guvernul Orban. Dar dupa aia nu putem sa laudam pe cineva, cand un bunic statea la un colt al blocului si pandea sa intre in bloc, ca sa nu ia amenda. Nu pot sa nu critic asa ceva., a spus, în deschiderea discuţiei cu Victor Ciutacu, Marius Budăi.

Vechiul şi noul ministru al Muncii a asigurat încă o dată că procentul maxim de 9,4% din PIB ce poate fi alocat bugetului de pensii a fost eliminat din PNRR-ul României, în urma negocierilor cu Comisia Europeană.

„Am spus mereu si este un motto al meu, chiar si cand merg la Bruxelles, ca in Romania inca sunt mici pensiile. De aceea am numit acel procent pentru pensii criminal. Scriptic acel procent e inca, dar am reusit sa il scoatem si va fi scos, pentru ca nu exista in niciun stat european.

E foarte greu, pentru ca atunci cand ajungi la o varsta inaintata ai un tip de nevoi si trebuie sa avem grija de aceste nevoi ale oamenilor.

Noi cunoastem aceste realitati si de aceea am numit acel pachet social o linie rosie, nu acceptam sa intram la guvernare fara acele masuri. Dar am avut si masuri economice si prin echilibrul intre ele si cele sociale am reusit intr-o perioada grea sa cream peste 220.000 de locuri noi de munca fata de 1 ianuarie 2022.”, a adăugat Budăi.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după prima şedinţă de Guvern, cere preţuri scăzute la alimentele de bază şi dă un avertisment dur bugetarilor: „Statul nu mai poate plăti doar pentru ca ei să vină la birou”. Prima vizită externă va fi în Germania

Întrebat de Victor Ciutacu la ce moment se va produce creşterea pensiilor promisă în programul de guvernare, Budăi nu a avansat o dată clară, dar a explicat mecanismele prin care se va ajunge la majorare.

„Sunt doua linii de lucru. O data recalcularea, dupa care sa cream un mecanism predictibil de majorare a pensiilor. Eu, din respect pentru parintii si bunicii nostri, nu pot sa fac acum un anunt. Asta ne dorim si avem in programul de guvernare, este prioritate clara, iar atunci cand vom avea toate datele pe masa, vom informa clar si transparent.

Ne dorim ca pana la 1 septembrie sa avem legea salarizarii si noua lege a pensiilor in Parlament. Eu vreau sa discut cu sindicatele, nu sa fac in secret, cum s-a facut PNRR.

Vom avea proiect de lege, exclus OUG.”, a explicat Marius Budăi.

Cel mai important anunţ făcut de Marius Budăi, poate chiar istoric, este legat de rezolvarea problemei pensiilor speciale, despre care a spus că se va întâmpla până la sfârşitul sesiunii parlamentare în curs, adică 30 iunie.

„Inca o serie de amendamente au fost depuse, pe langa cele initiale. S-a discutat atunci cu CE si s-a stabilit ca directia e buna, dar mai avem de lucru. Maine sau luni primesc raspunsul de la Comisie si de la Banca Mondiala, iar saptamana viitoare sau cealalta legea va fi aprobata in Camera Deputatilor. Pana la 30 iunie suntem la Parlament.

Sunt cateva modalitati care sa convearga catre sistemul contributiv. Interzicerea asimilarilor. Inseamna ca un cetatean, daca este avocat 22 de ani si intra 3 ani in magistratura nu mai poate lua pensie speciala. De aici e o aliniere. Urmatoarea este o crestere treptata a varstei de pensionare. Apoi o crestere treptata de raportare la calculare. Asa se va ajunge sa se raporteze la veniturile de pe intreaga perioada.

Trebuie sa nu fim populisti, ca USR, care au avut ministrul Justitiei si nu au facut nimic.

Se va prevede ca nicio pensie sa nu depaseasca salariul avut in plata in activitate. Bineinteles ca se pune si problema supraimpozitarii, iar maine voi avea o intalnire cu Uniunea Europeana pe aceasta tema. Pana la 1 iulie trebuie inchisa aceasta problema.”, a anunţat Budăi.

Citeşte şi: EXCLUSIV Liderul PSD, atac fără precedent la adresa UDMR după ieşirea de la guvernare a maghiarilor: „Locul lor e pe centura politicii! UDMR este un bordel cu care-şi păcălesc clienţii!”

Ministrul s-a poziţionat categoric împotriva creşterii vârstei de pensionare.

„Exclus sa crestem varsta de pensionare. Nu crestem varsta de pensionare. Am si spus din opozitie, nu accept cresterea peste 65 de ani. Femeile sunt la 60 acum si beneficiaza de o hotarare a CCR care spune ca pot munci pana la 65, iar in PNRR se spune ca pana in 2035 trebuie egalizate varstele de pensionare. Acum femeile sunt la 62 de ani si cateva luni. Asa sunt prevederile din PNRR, nu am scris eu PNRR-ul.

Aceste aspecte panicheaza foarte mult si nu sunt de acord. Nu creste varsta de pensionare peste 65 de ani. Va creste varsta etapizat pentru doamnele noastre pana in 2030, iar pana in 2035 trebuie egalizat la 65 si pentru femei si barbati. Deci nu brusc si nu vom accepta cresterea varstei de pensionare.”, a mai spus ministrul Muncii.

În încheiere, Marius Budăi a asigurat că programele sociale aflate în desfăşurare vor funcţiona tot anul 2023, urmând să fie evaluată necesitatea de a le continua şi în 2024.

„Vor veni in iunie voucherele pentru alimente, cele pentru energie din octombrie, pana la sfarsitul anului. Suntem extrem de atenti la ce se intampla. Am avut primele masuri din 1 ianuarie 2022, apoi si in 2023 si daca situatia o impune, vom avea aceste masuri si 2024. Asta demonstreaza ca aceasta coalitie chiar isi ia in serios rolul. Important este sa gandim masuri pentru oameni.”

„Nu sunt 4,8 milioane de seniori, pentru ca acolo avem si pensii de urmas, de invaliditate si abia dupa aia pe limita de varsta sau anticipat, care sunt undeva la 2,6 milioane.”, a concluzionat Budăi.

Citeşte şi: Mesajul ambasadoarei SUA pentru Marcel Ciolacu după învestirea ca premier: „Parteneriatul strategic dintre România şi SUA rămâne solid”

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Condimentul care menține mușcatele frumoase și înflorite. Costă în jur de 2 lei și se găsește la orice magazin
Capital.ro
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Investiții mamut în modernizarea României! Va avea loc o transformare radicală!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Cea mai mare umilință pentru Meghan și Harry. S-a aflat și ce a făcut prințul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a ajuns Poliția și…
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Olanda va furniza avioane F-16 Ucrainei, anunță ministrul de externe Caspar Veldkamp
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!