Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert

De-a lungul timpului, au existat numeroase controverse legate de spălatul orezului înainte de a fi pus la fiert. Deși pentru foarte multe persoane acest aspect nu este unul important ei bine, spălatul orezului înainte de a fi pus la fiert face o mare diferență, mai ales în cazul soiurilor cu bob lung.
Alina Costache
16 iun. 2023, 16:07
Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert
Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. De ce trebuie să îl speli înainte de a-l pune la fiert

Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul. Orezul este un aliment versatil pentru multe feluri de mâncare și extrem de răspândit și consumat de milioane de oameni din diferite colțuri ale lumii.

Citește și Efectul secundar nociv al orezului. Specialiştii americani trag un semnal de alarmă

Sfaturi despre cum trebuie să gătești corect orezul

În ciuda faptului că este consumat de mii de ani, foarte puțini oameni știu cum se gătește corect acest aliment, iar dezbaterile despre trebuie sau nu spălat înainte de a-l găti sunt și astăzi la ordinea zilei.

Ei bine, gospodinele iscusite spun că orezul trebuie spălat și asta pentru că clătirea acestuia îndepărtează murdăria, praful, resturile și substanțele chimice pe care sigur nu ți le-ai dori în farfurie.

De aceiași părere sunt și experții culinari care spun că prin clătire se reduce cantitatea de amidon ce se desprinde din boabele de orez care face de regulă, ca acesta să se aglomereze sau să devină gumos pe măsură ce se gătește.

Pe de altă parte, sunt și experți culinari care spun că spălarea orezului depinde de tipul de orez, precum și de felul de mâncare pe care vrei să îl gătești. Aceștia subliniază că risotto, paella și sushi necesită fiecare tipuri diferite de orez, iar dintre cele trei, doar cel pentru sushi este singurul care trebuie spălat.

Foarte mulți bucătari subliniază că din cauza amidonului din risotto și paella, spălarea orezului ar strica preparatul, deoarece amidonul este o componentă importantă a gustului său deosebit.

Cu toate acestea, specialiștii le recomandă gospodinelor să urmeze instrucțiunile de gătit de pe ambalaj, care de cele mai multe ori indică dacă trebuie sau nu spălat orezul.

Te poţi otrăvi cu arsenic dacă găteşti aşa orezul

Un experiment recent a scos la iveală că fierberea orezului într-o oală, până când se evaporă apa, ne poate expune la otrăvirea cu arsenic. Arsenicul contaminează orezul din cauza toxinelor și pesticidelor folosite la cultivare.

Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, a testat câteva metode de gătit pentru a vedea cum se modifică nivelul de arsenic.

Pentru prima metodă, prof. Meharg a folosit două cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa a fost lăsată să se evapore, o metodă folosită des. Expertul a descoperit că acest mod de pregătire duce la eliminarea celei mai mari cantități de arsenic.

Altă metodă testată a fost folosirea a cinci cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa rămasă în plus a fost aruncată, nu lăsată să se evapore, ca în primul experiment. Aceasta a scăzut cantitatea de arsenic la jumătate, față de prima metodă.

Arsenicul este un element toxic, prezent în mod natural în mediul înconjurător. Se imparte în două grupe, arsenic organic și arsenic anorganic, cel din urmă fiind cel mai nociv.

De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat în lanțul alimentar, fiind găsit acum într-o serie de alimente. Problema devine tot mai gravă, pe măsură ce poluarea generalizată duce la creșterea nivelului de arsenic în alimente, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătate.

Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic în orez, care reprezintă hrana de bază pentru mare parte din populația lumii.

Arsenicul este prezent în mod natural în apă, sol și roci, dar nivelurile acestuia pot fi mai mari în unele zone decât în altele. Ca urmare a activităților umane, poluarea cu arsenic a crescut.

Principalele surse de poluare cu arsenic includ folosirea anumitor pesticide și erbicide, conservanși, îngrășăminte fosfatice, deșeuri industriale, activități miniere, arderea cărbunelui.

Arsenicul pătrunde adesea în pânza freatică, ce este puternic poluată în anumite părți ale lumii. Din pânza freatică, arsenicul își găsește drumul în fântâni și în alte surse de apă care pot fi utilizate pentru irigarea culturilor.

Orezul nedecorticat este deosebit de sensibil la contaminarea cu arsenic.

Citește și Ce se întâmplă dacă pui o pungă cu orez în congelator! Trucul salvator pe care toate gospodinele trebuie să îl știe

 

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Românii datori la bănci, cu sufletul la gură. Decizie crucială la BNR
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
11 zile libere în următoarele trei luni! Românii vor avea parte de trei minivacanțe
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
BNR lansează o nouă monedă cu valoarea nominală de 10 lei! Luni, ședință de politică monetară la Banca Națională a României FOTO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța