EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2023. Cum se putea lua 10, bareme română evaluare naţională 2023

GHID Evaluarea Națională 2023 - informații de la Ministerul Educației pentru examenul care începe luni: Elevii intră în clase la ora 8:00, iar la 9:00 începe proba – Ce soluții sunt dacă greșesc pe foaia de examen. Rămâneţi pe romaniatv.net pentru a afla baremele.
Filip Stan
19 iun. 2023, 09:23
EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2023. Cum se putea lua 10, bareme română evaluare naţională 2023

DU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2023. Evaluarea Națională începe luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar miercuri va avea loc proba la Matematică. La proba de Limba română şi/sau maternă, sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular. La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, conform unui ghid pentru elevii clasei a VIII-a publicat de Ministerul Educației. La proba de Limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou de culoare albastră

La proba de Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2023 sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, potrivit ghidului publicat de Ministerul Educației. La proba de Matematică, elevii pot face marcaje pe figură și pot completa figurile cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

Evaluarea Națională 2023 începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8:00, până la ora 8:30, conform Ministerului Educației.

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2023, via antena3.ro, lista completă în galeria foto

Ce este permis la probele scrise, potrivit Ministerului Educației:

  • La proba de Limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
  • La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
  • La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.

Cum se corectează o greșeală, conform ghidului:

  • La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns
    poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în
    dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect
    .
  • Tot la Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
  • La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2023. Sfaturi pentru elevi de la profesorul Cătălin Zaman: Să se întoarcă la texte pentru informații ori de câte ori e nevoie, când se simt nesiguri, pentru că timp este suficient

Elevii de clasa a VIII-a care urmează să susțină proba de Limba română ar trebui să citească cu atenție și fără grabă cele două texte date, pentru a nu pierde „în mod gratuit” punctele la primele 6 exerciții, spune profesorul de Limba și literatura română Cătălin Zaman, într-un set de recomandări realizat pentru Edupedu.ro.

Elevii „să se concentreze mai ales pe primele șase exerciții pentru a fi impecabili aici și pentru a evita să piardă puncte în mod gratuit, să se întoarcă la texte ori de câte ori e nevoie, când se simt nesiguri, pentru a găsi acolo informația de care au nevoie pentru a rezolva exercițiile, pentru că timp este suficient”, scrie profesorul.

„Aș dori să subliniez importanța pregătirii emoționale a elevilor pentru acest examen. Tot mai mulți elevi resimt presiunea unei note mari la această primă probă, iar această presiune ar trebui ridicată de pe umerii lor prin încrederea pe care am putea să le-o acordăm, profesori și părinți deopotrivă. Acești copii sunt viitorul și pe cât de frumos îi creștem azi, pe atât de frumos îi vom avea mâine”, mai transmite profesorul, care anunță că poate trimite în mod gratuit fișe de recapitulare elevilor interesați, dacă aceștia îl contactează pe adresa de email [email protected] sau pe pagina de Facebook.

Evaluarea Națională 2023 începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8:00, până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. Fiecare probă începe la ora 9. Elevii care au finalizat clasa a VIII-a vor susține miercuri, 21 iunie, proba scrisă la Matematică.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte, conform sursei citate.

Cine beneficiază de prelungirea timpului de lucru

„Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/ a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.”

Pașii după ce ai ajuns în sala de examen

Elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. În intervalul 8:30 – 9:00, candidaţii vor fi legitimaţi şi li se va explica modul de desfăşurare a probei.

Începând cu ora 9:00, candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciornă. Elevii vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenţii vor verifica datele înscrise de candidati și vor secretiza caseta.

Elevii primesc subiectele sub formă de broșură

„La probele scrise ale Evaluării Naţionale – 2023, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.”

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion.

Pentru proba de la disciplina Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desenSe interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc doar colile distribuite de asistenţi.

Cum se corectează o greșeală

La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns
poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în
dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect
.

La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.

Ce este permis la probele scrise

La proba de Limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.

La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/ pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.

Ce este interzis elevilor

Elevilor le este interzis să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, conform metodologiei.

Cei care care refuză depozitarea obiectelor menționate mai sus în sala stabilită de comisie nu sunt primiți în examen.

Art. 7 – „(3) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul”, conform metodologiei.

Este interzis candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Încălcarea regulilor de mai sus va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar elevii respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

EDU.RO SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2023. Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Predarea lucrărilor

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise.

Art. 8 – „(2) La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.”

Comunicarea rezultatelor de la Evaluarea Națională

Potrivit Ministerului Educației, „comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat”, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Ce trebuie să știi despre Evaluarea Națională 2023:
  • Vezi aici subiectele de la simularea Evaluării Naționale 2023 din luna martie. Consultă aici baremele publicate în aceeași zi de Ministerul Educației.
  • Modele oficiale de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 de la clasa a VIII-a au fost publicate de Ministerul Educației în noiembrie anul trecut.
  • Programele pentru Evaluarea Națională 2023 au fost publicate în august 2022 în Monitorul Oficial. Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu spunea că este vorba de conținuturile dinainte de pandemie.

Edupedu.ro a scris că Evaluarea Națională și admiterea la liceu 2023 au fost explicate pe înțelesul elevilor de către Inspectoratul Școlar Iași. Spre exemplu, în ziua examenului, ISJ Iași sugerează elevilor să aibă instrumentele necesare de scris și să gândească pozitiv: „Ia cu tine instrumente de scris de culoare albastră, actele personale, o sticlă cu apă, dar, mai important decât atât, lasă casă „bagajele” mentale care te pot încurca, cum ar fi nesiguranța sau gânduri precum: „nu am studiat suficient”, „nu mai știu nimic””.

TOP cele mai bune universități private acreditate din România / Care sunt instituțiile de învățământ superior cu prestigiu scăzut | EXCLUSIV
„Când ai ajuns în sala de examen, evită să discuți despre examen cu ceilalți candidați, în special cu cei care spun: „să vezi ce greu ne dă anul ăsta!”. Te vei emoționa și vei pierde din încrederea pe care o ai în tine și la care ai muncit atât de mult”, mai spun profesorii.

În timpul probei, absolvenții clasei a VIII-a au primit recomandarea de a începe cu subiectul pe care îl știu cel mai bine: „Asigură-te că înțelegi ce îți cere fiecare subiect. Cel mai des se greșește pentru că nu s-a înțeles cerința. De aceea, citește în întregime, cu mare atenție, subiectele. Pentru a evita să te blochezi, citește fiecare subiect de mai multe ori, începe cu cel pe care-l știi cel mai bine”.

Metodologie de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale 2023 a fost aprobată prin ordinul ministrului educației nr. 5.241 din 31 august 2022.

Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală și vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor de la Evaluarea Națională și BAC 2023, potrivit procedurii trimise către inspectoratele școlare.

Calendar Evaluarea Națională 2023

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Vouchere didactice 2023. Cum vor primi profesorii anual câte 1500 de lei în plus la salariu, pe lângă voucherele de vacanţă de 1450 de lei
NOTĂ: La solicitarea comisiilor județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situații excepționale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor.

Bătaie de joc pentru profesori la Evaluare şi Bac 2023: ce sume derizorii primesc la corectare

Sumele acordate pentru profesori  la examenele şi a concursurile naţionale din acest an au fost majorate în medie cu 30% printr-un ordin semnat vineri de către ministrul Educaţiei Ligia Deca.

”Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat astăzi ordinul nr. 4.483/2023, prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor şi a concursurilor naţionale 2023, pentru a reconfirma importanţa acestor activităţi şi pe aceea a participării personalului didactic şi didactic auxiliar la desfăşurarea lor. Ordinul prevede creşterea sumelor şi pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal, profesional şi dual pentru anul şcolar 2023 – 2024 şi în comisiile din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învăţământul profesional, liceal şi postliceal, sesiunile anului 2023”, informează vineri Ministerul Educaţiei.

Media creşterilor este de 30% faţă de anul 2022, pentru toate tipurile de activităţi din cadrul comisiilor.  Astfel, în cadrul evaluării naţionale a absolvenţilor clasei a VIII-a 2023, norma actuală de plată prevede suma de 15 lei/lucrare corectată, faţă de 11 lei/lucrare corectată, în anul 2022.

În cadrul examenului naţional de bacalaureat 2023, norma actuală de plată prevede suma de 18 lei/lucrare corectată, faţă de 14 lei/lucrare corectată, în anul 2022.

Pentru profesorii asistenţi la evaluarea naţională, normele prevăd suma de 145 de lei/zi, faţă de 110 lei în anul 2022, în timp ce pentru profesorii asistenţi în cadrul probelor scrise ale examenului de bacalaureat, normele prevăd suma de 157 de lei/zi, faţă de 120 de lei/zi în anul 2022.

Ligia Deca: Garantez că voi sta umăr la umăr în aşa fel încât grilele de salarizare pentru profesori, care vor ieşi, să fie în avantajul şi pentru susţinerea demnităţii cadrelor didactice

Ministrul propus la Educaţie, Ligia Deca, a anunţat că garantează că va sta umăr la umăr cu profesorii astfel încât grilele de salarizare care vor ieşi să fie în avantajul şi pentru susţinerea demnităţii cadrelor didactice.

Ligia Deca a fost întrebată miercuri, la finalul audierilor de la comisiile parlamentare dacă le garantează profesorilor că până la data de 15 iulie va fi gata noua grilă a salarizării. “Garanţia trebuie să fie acordată de către ministerul de linie, de către Ministerul Muncii. Eu garantez că voi sta umăr la umăr cu profesorii în aşa fel încât grilele de salarizare care vor ieşi să fie în avantajul şi pentru susţinerea demnităţii cadrelor didactice”, a afirmat Ligia Deca.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Angela Merkel își exprimă temerile legate de colaborarea lui Elon Musk cu Donald Trump
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni