Asiguraţii Euroins îşi pot recupera banii chiar şi după data de 8 septembrie 2023. Pe de altă parte, lichidatorul judiciar poate denunţa poliţele înainte de data de 8 septembrie 2023, ceea ce înseamnă că asiguraţii vor trebui să încheie poliţe de asigurare noi, la alţi asigurători, din următoarea zi de la denunţarea lor.
Asiguraţii care încă au poliţe active la Euroins România îşi pot recupera banii din perioada rămasă a poliţelor RCA, chiar şi după data de 8 septembrie 2023, momentul în care acestea vor înceta de drept, având în vedere că decizia instanţei privind falimentul companiei din 9 iunie 2023 nu este definitivă.
„Poliţele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare rămân valabile, potrivit legii, până la data de 8 septembrie 2023. În perioada rămasă până la data menţionată, poliţele acoperă riscurile menţionate conform contractelor de asigurare. Pot solicita restituirea diferenţei de primă doar asiguraţii care nu au daune avizate pe poliţele de asigurare, nu au fost deschise dosare de daună pe poliţele lor”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).
Fondul de Garantare a Asiguraţilor: La 9 Iuni, la Euroins, mai sunt valabile circa 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care, aproximativ 2 milioane poliţe RCA. Până la 8 iunie, Fondul a primit 92.168 cereri de plată din partea creditorilor
La data ridicării licenţei de funcţionare, la 17 martie 2023, la Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA erau valabile circa 3,66 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA. La data de 9 Iunie 2023, mai sunt valabile circa 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane poliţe RCA, anunţă Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).
”Fondul de Garantare a Asiguraţilor(FGA) a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA. Decizia din data de 9 Iunie 2023 nu este definitivă. Deschiderea procedurii de faliment îşi produce efectele atat în cadrul procedurii de faliment a societăţii de asigurare cât şi cu privire la desfăşurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraţilor”, anunţă FGA.
Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlineşte la data de 08 Septembrie 2023. Potrivit legii, Lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunţa poliţele înainte de împlinirea acestui termen.
De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe sa se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menţionată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.
În cazul contractelor de asigurari din clasa XV-Asigurări de garanţii, termenul de încetare de drept a poliţelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlineşte la 7 Noiembrie 2023.
”La 17 martie 2023, data ridicării licenţei de funcţionare a asigurătorului, la Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile cca. 3,66 milioane Contracte de asigurări, dintre care aprox. 2,76 milioane contracte RCA. La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile cca.2,94 milioane Contracte de asigurări, dintre care, aprox 2 milioane poliţe RCA”, precizează FGA.
Până la data de 8 iunie 2023 Fondul a primit 92.168 Cereri de plată din partea creditorilor de asigurari ai Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA.. Au fost înregistrare 53.976, din care 35.610 cereri plată daune-Anexa 10 şi 18.366 Cereri de plată restituire primă-Anexa 9.
Hotărârea din data de 09 Iunie 2023 nu modifică activitatea de primire şi procesare a Cererilor de plată (Anexele 9/10).
”Recomandăm potenţialilor creditori de asigurări ai Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA. să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro”, mai arată FGA.
Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevazută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015.