Oamenii care pierd nopțile se bucură mai puțin de viață. „Bufnițele de noapte” mor mai repede decât „păsările timpurii”, din cauza stilului de viață nesănătos

Un studiu arată de ce „bufnițele de noapte” riscă să aibă parte de o moarte prematură, din două cauze extrem de importante.
Alina Costache
19 iun. 2023, 09:14
Oamenii care pierd nopțile se bucură mai puțin de viață. „Bufnițele de noapte” mor mai repede decât „păsările timpurii”, din cauza stilului de viață nesănătos
Bufnițele de noapte trăiesc mai puțin

Un studiu amplu efectuat de o echipă de oamenii de știință de la Institutul de Medicină din Helsinki, Finanda, timp de 37 de ani, publicat anul acesta în revista Chronobiology, a venit cu o veste alarmantă pentru unele persoane. Aceștia au constatat că „bufnițele de noapte” – persoanele care pierd nopțile – pot muri mai repede decât ceilalți, din cauza consumului de alcool și fumatul excesiv.

Astfel, „bufnițele de noapte” mor mai repede decây „păsările timpurii„ din cauza fumatului mai intens și a consumului mai mare de alcool, potrivit Live Science.

Citește și: Ce trebuie să mănânci pentru a scăpa de insomnii. Aceste alimente te vor face să dormi ca un bebeluș

De ce trăiesc „bufnițele de noapte” mai puțin

Oamenii care se culcă foarte târziu au tendința de a fuma mai multe țigări și de a bea mai mult alcool decât oamenii care se trezesc mai devreme și au stil de viață mai sănătos, lucru  care ar putea explica de ce oamenii care pierd nopțile au parte de o moarte prematură, în comparație cu persoanele care se odihnesc noaptea.

„Acest lucru îi poate liniști pe oamenii preocupați de ceea ce înseamnă a fi o persoană de dimineață sau de seară pentru speranța de viață și sănătatea lor. Nu este vorba despre cronotipul [a fi o persoană de dimineață sau de seară] în sine care este periculos, ci sunt factorii asociați stilului de viață”, a declarat Jaakko Kaprio, coautorul studiului, profeor de epidemiologie genetică la Universitatea din Helsinki din Finlanda.

Experții au analizat datele despre sănătatea și stilul de viață efectuate pe un eșantion de 23.000 de persoane care trăiesc în Finlanda, pentru a determina dacă „bufnițele de noapte” sunt predispuse la o moarte timpurie.

Citește și: Băuturile ”fără gheață” au sau nu mai mult alcool? Un barman vine cu explicații

Astfel, s-a descoperit că peste 8.700 de participanți au murit în timpul studiului, încheiat în 2018. În urma unei analize a dosarelor de sănătate ale participanților colectate în acea perioadă, cercetătorii au descoperit că participanții care au spus că sunt cu siguranță oameni de seară au avut un risc de deces cu 21% mai mare din orice cauză în comparație cu cei care erau în mod clar oameni matinași.

Inițial, analiza s-a ajustat nunai pentru vârsta și sexul participanților, dar oamenii de știință au efectuat o a doua analiză care a luat în considerare și alți factori care ar putea efectua riscul de mortalitate al oamenilor, precum indicele de masă corporală, durata somnului auto-raportată, nivelul de educație, ratele bolilor cronice, consumul de alcool și starea și cantitatea de tutun.

Astfel, s-a descoperit că ratele mortalității nu diferă între oamenii de seară și dimineață, riscul de mortalitate crescută fiind atribuit consumului mai mare de alcool și a fumatului excesiv.

Se pare că, riscul general de exces de mortalitate la bufnițele de noapte a scăzut la doar 9%.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Anca Dimancea a dezvăluit zodiile care vor avea cea mai bună lună din an. Prosperitate pentru 3 nativi, norocul e de partea lor
Capital.ro
Bărbatul cu care a apărut Simona Halep. Cei doi s-au sărutat (FOTO)
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Oferta momentului în magazinele Profi. Românii fac cozi
Adevarul
Imagini șocante de la Revoluția din '89 în „orașul lui Nicu Ceaușescu”. Amănunte neștiute
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Secretul unui ou făcut perfect. Nu e atât de simplu
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ireal cu ce se ocupă acum Octavian Bellu. Ce a ajuns să facă fostul antrenor al lotului național de gimnastică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Decizie finală pentru Elena Udrea. E cea mai grea veste pe care a primit-o
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
PERICOL de RĂZBOI! GERMANIA a INTERVENIT în FORȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...