Cel mai de preț accesoriu, zâmbetul, merită să aibă parte de o atenție deosebită. În menținerea acestuia într-o stare cât mai bună, prevenția joacă un rol vital. Astfel, fiecare acțiune, precum spălatul constant și corect pe dinți, vizitele la medicul stomatolog Timișoara sau din oricare alt oraș și tratarea afecțiunilor dentare în stadiu incipient va avea un efect pozitiv în viitor.
Cele mai comune afecțiuni cu care dinții noștri se confruntă sunt cariile, sensibilitatea dentară și bolile gingivale. Igiena orală este un aspect pe care trebuie să îl facem cunoscut celor mici încă de la cele mai fragede vârste pentru că dantura are un singur moment în care se schimbă. Astfel, în cazul unei igiene dentare neadecvate sau a unui periaj incorect, riscăm să avem de suferit.
Medicii stomatologi recomandă folosirea anumitor tehnici prin care putem spori prevenția. Iată doar câteva motive pentru care igiena dentară este atât de importantă pentru o sănătate orală excelentă:
Poate cea mai comună afecțiune, caria dentară netratată reușește să transforme un dinte perfect sănătos într-unul ce ar trebui îndepărtat. O astfel de procedură înseamnă se ne supunem la tehnici mult mai costisitoare și dureroase decât ar însemna prevenția. Printr-un periaj executat în mod regulat, vom îndepărta placa bacteriană care este principalul factor ce declanșează cariile.
O igienă dentară corespunzătoare îți va asigura un zâmbet perfect. Alimentele pe care le consumăm aduc colorații superficiale dinților și le răpesc din strălucire. Cu timpul, acestea se vor înrăutăți și vor atrage efecte și mai negative care ne vor complexa și ne vor face să zâmbim mai puțin.
Gingivita și parodontita sunt doar câteva exemple de boli cauzate de o igienă dentară neadecvată. Practic, acestea se produc ca urmare a inflamării gingiilor și cauzează deteriorarea țesutului sau, în cele mai negre scenarii, pierdea dinților.
Marea majoritate a celor care intră în cabinetele stomatologice nu cunosc exact care sunt cauzele ce au determinat probleme dentare cu care se confruntă. Deși există o frecvență constantă a spălării pe dinți, dinții capătă o culoare gălbuie și cariile tot apar.
Prevenirea nu se rezumă doar la spălatul pe dinți, ci la întregul proces de igienă orală. Pe lângă periuța de dinți, este recomandat să folosiți și ața dentară. Resturile alimentare își regăsesc adesea locul între dinți, astfel, se accentuează placa bacteriană și apar cariile interdentare.
Desigur că și alimentația joacă un rol foarte important în prevenirea afecțiunilor dentare. Alimentele bogate în zahăr sau coloranți, cafeaua consumată în exces sau sucurile acidulate sunt adevărate pericole pentru dantură. Fructele și legumele reprezintă o alternativă mult mai bună atât pentru sănătatea orală, cât și pentru starea generală de sănătate.
Articol susținut de Dental Concept by dr. Mihali, cea mai modernă clinică stomatologică din Timișoara.