Pepenii de Dăbuleni se lasă așteptați din cauza temperaturilor nefavorabile. Când vor apărea în piețe și la ce preț se vor vinde

Pepenii românești nu au apărut încă pe tarabele din piețe, asta din cauza vremii nefavorabile. Prețul va fi influențat atât de temperaturi, cât și de importuri.
Alina Costache
20 iun. 2023, 12:06
Pepenii de Dăbuleni se lasă așteptați din cauza temperaturilor nefavorabile. Când vor apărea în piețe și la ce preț se vor vinde
Când apar pepenii de Dăbuleni în piețe

Dacă anul trecut, la jumătatea lunii iunie, pepenii de Dăbuleni erau deja pe mesele românilor, acum, lubenițele românești se lasă așteptate, pentru că nu s-au copt încă. Fermierii preconizează că vor apărea în piețe peste aproximativ două săptămâni, dar, până atunci, pofticioșii se pot delecta cu fructe din import, cu origine Grecia sau Turcia.

Anunțurile referitoare la vânzarea pepenilor de Dăbuleni au apărut deja în mediul online, dar acestea au un singur scop – de a-i pregăti pe clienți, pentru că adevărații pepeni sunt încă pe câmp așteptând să fie culeși.

Citește și: Mare atenţie la deliciosul pepene! Nu consuma sub nicio formă acest fruct dacă observi asta după ce îl tai

Vinovată de această întârziere este vremea, potrivit lui Ionel Negrilă, producător de pepeni și președintele Cooperativei Pepeni și Legume, din comuna Călărași, județul Dolj.

„Mai durează până se coc pepenii, vremea a fost nefavorabilă în acest an, din cauza ploilor. Într-adevăr, în mediul online au apărut anunțuri, dar producătorii îi pregătesc pe cumpărători. Dacă ați văzut că unii zic peste 10 zile, peste două săptămâni, nu zic acum, pentru că sunt încă necopți, în câmp”, a declarat acesta, pentru agrointel.ro.

Pentru a se coace, pepenii au nevoie de vreme secetoasă și multă căldură.

„Anul trecut, pe vremea aceasta, era flux puternic. Dar am avut o primăvară rece, a fost și un ultim îngheț și ne-a afectat mult în primăvară. Și eu am avut un pic de suferit, au fost – 6 grade Celsius. I-am mai rărit atunci, cu toate că sunt protejați, un strat de folie, unul de agril.

Eu am 4 hectare, dar puși în mai multe etape. Unii dintre noi producem noi răsadul și unii îl cumpărăm. Se altoiesc, terenul nu mai permite cultivarea an de an pentru că fuzarioza afectează rădăcina și se pune astfel pe un portaltoi de dovlecel, de dovleac. Pepenilor le trebuie secetă și căldură, dar a fost o vreme ploioasă și rece până acum”, a mai spus acesta.

Citește și: Cum e cel mai bine să tai pepenele. Cea mai bună variantă ca să nu te murdărești

Dacă anul trecut prețul unui kilogram de pepene era de 1,8 lei, anul acesta, fermierul Ioan Negrilă speră să fie mai mare, în contextul scumpirilor și a vremii neprielnice.

„Avem și clienți pe care ni i-am făcut de ani de zile, am avut cu un market contract acum doi ani și anul trecut, dar mai puțin (Mega Image). De asemenea am avut o firmă care nu ne-a dat banii nici în ziua de astăzi pe un camion. Noi mai vindem la poarta fermei celor care ne sunt clienți, dar mergem și noi și ducem pepenii cu dubele.

Pe cooperativă încă nu am reușit să achiziționăm un camion. Prețurile sunt dictate în funcție de cantitatea care va ieși, de importuri, că intră din Grecia și Turcia. Deja sunt pepeni din import pe piață. Între Dăbuleni și Craiova sunt pe marginea șoselei comercianți care spun că au pepeni din Dăbuleni, dar ei sunt din Grecia. Noi sperăm să fie prețuri mai mari ca anul trecut.

Prețul cel mai mare l-am avut anul trecut în august, când am avut a doua cultură, pentru că nu s-au făcut în alte zone și a fost un preț foarte bun. De la poarta fermei au plecat primii pepeni cu 1,5 – 1,8 lei, diferă de soiuri, a coborât undeva la 0,70 de bani, apoi a urcat undeva până la 2 lei/kg din poarta fermei, eu chiar am dar la angros cu 3 lei, dar ani aceștia sunt mai rari.

Anul acesta a fost foarte capricios din punct de vedere al vremii, a fost și grindină la noi acum câteva zile. A fost an ploios și friguros, ziua era cald și noaptea frig, au avut stres”, a adăugat Ionel Negrilă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Minge de foc traversează cerul deasupra Statuii Libertății, provocând panică și investigații ample
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'