Taximetriștii din țară protestează! Uber și Bolt, acuzate de concurență neloială: „Au funcţionat ilegal neplătind taxe şi impozite de miliarde de euro la statul român”

Taximetriștii români au renunțat la curse, marți, și au ieșit să protesteze, pentru a cere abrogarea unei Ordonanțe din 2019.
Alina Costache
20 iun. 2023, 15:23
Taximetriștii din țară protestează! Uber și Bolt, acuzate de concurență neloială: „Au funcţionat ilegal neplătind taxe şi impozite de miliarde de euro la statul român”
Taximetriștii din toată țara au ieșit la protest

Taximetriștii din marele orașe au ieșit la protest, marți, pentru a cere abrogarea unei Ordonanțe de Urgență din anul 2019, care reglementează transportul alternativ de persoane. Uber și Bolt, reclamare că fac concurență neloială, potrivit news.ro.

Ploiești

Peste 100 de șoferi au participat la protest, manifestația fiind autorizată de către municipalitate. Numărul participanților l-a depășitpe cel estimat inițial. Taximetriștii au pornit de la Sala Sporturilor Olimpia, de unde au pornit în coloană pe un traseu stabilit și autorizat de municipalitate. Traseul s-a terminat la sediul Autorității Rutiere Române din Ploiești.

Citește și: Taximetrist din Cluj, devenit viral după ce o clientă a postat pe FB o fotografie cu bordul maşinii: „Exact 10 ecrane pe care urmărește fluxul de informații”

Timișoara

Șoferii de taxi s-au adunat în zona Stadionului „Dan Păltimișanu”, de unde au plecat pe mai multe străzi. Protestatarii susțin că șoferii care practică ride sharing le fac concurență neloială, nu plătesc taxe și practică tarife mult mai mici.

„Este singura meserie din ţară cu dublă reglementare, deşi avem legea 38/2003 (lege specială) a mai fost dată OUG 49/2019 care reglementează transportul alternativ de persoane care desfăşoară transport persoane în regim de taxi conform deciziei Curţii Europene de Justiţie din 2019) – 5 ani (2014 – 2019) au funcţionat ilegal neplătind taxe şi impozite de miliarde de euro la statul Român”, se arată într-un comunicat transmis de către Asociaţia Banat Taxi.

Suceava

Taximetriștii au circulat în coloană pe străzile din municipiu, claxonând continuu pe întreg traseul.

Brașov

Aici, șoferii s-au încolonat și au ieșit la protest, provocând nemulțumirea participanților la trafic. O femeie care se afla într-un autobuz a povestit experiența neplăcută în mediul online.

„În Braşov e protest. La miezul zilei, pe una dintre cele mai aglomerate artere, un cârd de taximetrişti care claxonează isteric, necontând că la spital sunt bolnavi care au nevoie de odihnă, nu de claxoane. Şi necontând că poţi protesta şi omeneşte, lăsând măcar o bandă liberă, pentru transportul în comun şi salvări.

Cam ăsta e nivelul celor supăraţi pe alţii că folosesc alte aplicaţii decât cele de taxi. Nu, niciodată n-am preferat Uber, mereu am chemat, bătrâneşte, un taxi. Însă după fazele astea zău de nu îţi vine să nu te mai sui veci în taxi. În bus-ul în care sunt eu şi care în 10 minute a parcurs o distanţă de nici 500 metri, e o bătrână care are programare la Spitalul Militar.

Şi tot sună acolo, încercând să explice ce se întâmplă. Poliţie deloc, ca să controleze şi degajeze puţin aglomeraţia. Zero! E o singură maşină în fruntea lor care e complet inutilă. Cel puţin o bună perioadă n-am să mai urc în taxi”, a scris femeia.

Citește și: Lovitură grea pentru Uber şi Bolt. Consiliul Concurenţei spulberă tariful dinamic

Bacău

Peste 200 de taximetriști au participat la protest. Aceștia au anunțat din timp că vor bloca circulația și vor respecta regulile impuse de Codul Rutier pe un traseu prestabilit.

Cluj-Napoca

Aici, traseul stabilit pentru protest a inclus sediile principalelor instituii, și anume: primăria, biroul de taxe și impozite, ANAF, Consiliul Local,Prefectura și Autoritatea Rutieră Română.

Șoferii de taxi cer abrogarea OUG 49/2019 cu privire la transportul alternativ. Aceștia susțin că firmelede ride sharing le fac concurență neloială, reclamând că pentru activitatea în regim taxi există în orașe un număr limitat de licențe, iar pentru mașinile de ride sharing nu există restricții în acest sens.

Inițiativa acestor manifestații a fost a Asociației Naționale a Patronului Operatorilor în Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT), filiala Cluj.

Oficialii ANPOTRT susţin că OUG 49/2019 este „neconstituţională şi ilegală” şi că jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale stabileşte că ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate dacă prin reglementările pe care le conţin au consecinţe pozitive în domeniile în care intervin şi prin adoptarea acestui act normativ nu se „prejudiciază”, nu se „aduce atingere”, iar reglementările nu „antrenează consecinţe negative”.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'