Tinerii pleacă la foc automat din România. Cât îi costă să studieze în Germania, Olanda, Marea Britanie, SUA și China, în 2023

Din ce în ce mai mulți tineri au în plan „exilul economic". Din dorința unei vieți mai calitative, copiii românilor își doresc să plece după examenul de BAC, la studii, la universități de prestigiu din Europa și SUA. 
Irina Dumitrescu
20 iun. 2023, 17:09
Tinerii pleacă la foc automat din România. Cât îi costă să studieze în Germania, Olanda, Marea Britanie, SUA și China, în 2023

Tot procesul e destul de costisitor, dar pentru cei mai performanți tineri există și burse, respectiv diverse facilități.

Exodul „creierilor” are toate șansele să continue, din moment ce economia României, respectiv standarul mediu de viață al cetățenilor nu dă semne de îmbunătățire.

Pentru tinerii care vor să plece la muncă în afară, costurile se împart în două categorii: pregătirea pentru aplicare și costurile propriu-zise din timpul facultății. În categoria pregătirii pentru aplicare intră cheltuielile cu meditațiile, taxele de aplicare, costurile notariale și traduceri legalizate, precum și cheltuielile legate de obținerea vizei.

Odată admis la facultate trebuie achitate taxele de școlarizare și acoperirea cheltuielor de zi cu zi. În Europa, taxele de școlarizare nu sunt foarte mari, dar cheltuielile de zi cu zi pot ajunge la 1.000 – 1.500 de euro pe lună. În SUA, taxele de școlarizare sunt mai mari, dar majoritatea universităților oferă burse consistente, care includ cazarea și masa, scrie EduPedu.ro.

Cât costă să studiezi în Marea Britanie și UE

Taxele de studiu pentru universitățile din „Țara Lalelelor” sunt influențate de diverși factori, cum ar fi instituția, programul de studiu, naționalitatea și dacă studentul este înscris într-un program de licență sau masterat. Taxele de studiu pentru programele de licență la universitățile din Țările de Jos este de aproximativ 2.000 de euro pe an pentru studenții UE, de cinci ori mai puțin decât în Marea Britanie, acolo unde pentru a studia, tinerii își fac în general credite la stat.

În Germania, costurile sunt minime. Universitățile publice sunt în general gratuite, atât pentru studenții interni, cât și pentru cei internaționali. Cu toate acestea, studenții sunt obligați să plătească o taxă pe semestru, care acoperă costurile administrative și alte servicii oferite de universitate. Această taxă variază între universități, dar este de obicei între 100 și 400 de euro pe semestru. În schimb, universitățile private percep taxe de școlarizare, iar acestea pot varia de la câteva mii la zeci de mii de euro pe an, în funcție de instituție și programul de studiu.

Care sunt cheltuielile pentru studiul în SUA

Studiul la universități din SUA poate fi o experiență valoroasă, dar adesea vine la pachet cu costuri semnificative. Taxele de școlarizare variază în funcție de instituție și de programul de studiu. Universitățile publice în general au tarife mai mici. Universitățile private au taxe de școlarizare mai ridicate. În medie, taxele de școlarizare pentru un program de licență pot varia între 10.000 și 60.000 de dolari sau mai mult pe an.

Pentru studenții internaționali care doresc să studieze în SUA, universitățile oferă numeroase burse, care acoperă costurile legate de școală, inclusiv manuale, dar și cheltuielile de zi cu zi – cazare, masă etc.

Harvard, Yale, Princeton, Standford și MIT se numără printr universitățile de prestigiu care oferă astfel de burse.

Cât costă să studiezi în Asia

În China, anul școlar costă între 2.500 și 10.000 de dolari, în Japonia între 4.000 și 8.000 de dolari, în Coreea de Sud 3.000 – 8.000 de dolari.

În România, taxa de școlarizare la majoritatea facultăților este de 800 de euro.

Potrivit celor mai recente studii, 75% dintre tinerii români, absolvenți de Medicină, pleacă în străinătate să muncească.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii