Cum acționează curenții ucigași din Marea Neagră. Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent, care a dus, deja, la un numar mare de decese

Specialiștii au explicat cum acționează curenții de ruptură din Marea Neagră, care au cauzat, deja, decesul multor persoane. Acest tip de curent este extrem de periculos, pentru că se formează la țărm. Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent și ce este total contraindicat pentru astfel de situații.
Mircea Filipescu
21 iun. 2023, 17:01
Cum acționează curenții ucigași din Marea Neagră. Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent, care a dus, deja, la un numar mare de decese

Numeroasele decese înregistrate în ultimii ani pe litoralul Mării Negre au ca principală cauză curenții de ruptură, sau așa-numiții curenți rip. Conferențiarul Florin Tătui, cercetător universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București și membru al Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe a Universității din București a coordonat un studiu complex, care explică în detaliu cum acționează curenții ucigași.

Principala caracteristică a acestor curenți este aceea că sunt orientați dinspre plajă spre larg și dezvoltă o viteză foarte mare de ”tragere” în larg.

Studiul coordonat de Florin Tătui, care explică detaliat modul de acțiune al acestor curenți se numește RORIP. Aici se explică modul de formare al acestor curenți ucigași.

„Cum se formează mai exact? În condițiile în care valurile se sparg, deci atunci când avem, să spunem, o furtună ușoară în care turiștii pot să intre în apă, deci nu este arborat steagul roșu al salvamarilor, valurile creează un anumit gradient de presiune care este orientat către larg, iar acest gradient practic se descarcă apoi către mare în zona cu cea mai mică rezistență. Și de cele mai multe ori zona aceasta cu cea mai mică rezistență este reprezentată de anumite breșe, anumite canale de scurgere în relieful sumers”, a detaliat Florin Tătui.

Citește și Tatăl unui tânăr mort în incendiul de la Colectiv, primele declarații după achitarea lui Piedone: „Probabil că toți cei care erau cumva vinovați au vrut să treacă timpul”

Dincolo de explicațiile științifice, mai greu de asimiliat, studiul are un rol esențial în cunoașterea acestor curenți. Din cauza curenților de ruptură, pe litoralul Mării Negre media de decese pe an a fost de 30, în ultimii ani.

Cum acționează, de fapt, curenții de ruptură

Pe scurt, curenții de ruptură, sau rip, acționează în felul următor:  oamenii intră în panică din cauza vitezei cu care sunt trași în larg, încearcă să înoate spre mal, dar se epuizează rapid, fiind copleșiți de oboseală, și în cele din urmă sunt trași în adâncurile apelor învolburate.

În astfel de situații, studiul vine și cu o serie de recomadări, esențiale pentru salavarea vieților celor care sunt prinși de curenții rip.

Citește și  Alertă pe Litoral. Incendiu la rafinăria Petromidia, a fost activat Planul Roşu şi emis Ro-Alert

Ce trebuie să faci dacă ești prins de un astfel de curent

Ghidul acțiunilor pe care trebuie să le faci, dacă ești prins de un astfel de curent pleacă de la ideea esențială de a nu intra în panică.

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți. Spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, cu viteze destul de mari. În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor, către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja, în lateral, până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți, și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a explicat Florin Tătui.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!