Polonia este un aliat geopolitic de încredere al SUA, indiferent de regimul de la Casa Albă. Polonezii beneficiază de investiții masive din partea celor de la Intel, cele mai mari investiții străine din istoria Poloniei.
Ungaria, prieten mai degrabă cu Partidul Republican și Donald Trump, care e gata să revină la Casa Albă, însă care are afaceri cu Rusia și China, s-a transformat într-un „hub” de întâlnire pentru giganți auto germani precum BMW, Daimler și Volkswagen, respectiv furnizori chinezi de piese și furnizori de energie rusească.
Alphabet, părintele Google, Visa și mai nou, Intel investesc masiv în Polonia. Pentru că polonezii se află „în buza războiului”, guvernul de la Varșovia a știut să negocieze cu americanii.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vorbit despre cum investiţiile străine „ajută în acelaşi timp la întărirea securităţii”.
„Cooperarea cu giganţii americani nu înseamnă că Polonia şi-a închis uşile pentru China. Cele două ţări au un parteneriat strategic, dar semnat în 2016. De atunci, relaţiile bilaterale diplomatice au tot fluctuat. Episoadele de apropiere nu s-au materializat în investiţii chineze, cel puţin nu la nivelul exploziei din Ungaria. Acolo, furnizori mari şi mici chinezi pentru industria auto şi a electromobilităţii se grăbesc să-şi construiască fabrici. Cel mai mare dintre ei, CATL, îşi construieşte o fabrică de baterii de 7,5 miliarde dolari la Debrecen – cea mai mare investiţie străină din Ungaria. Competiţia pentru uzine de producţie de baterii este acerbă. Cel mai mare export al Ungariei sunt bateriile. Însă Polonia are a doua cea mai mare capacitate de producţie din lume, devansând anul trecut SUA şi având în faţă, mult în faţă, China.
Polonia a ajuns în această poziţie mulţumită unor investiţii sud-coreene. Ungaria este pe locul patru şi este probabil să urce rapid, potrivit unui clasament Bloomberg. În producţia de baterii electrice, ca în orice sector de producţie industrial, inclusiv auto, o sursă de energie stabilă este vitală. Companiile germane ameninţă de mult mult timp că dacă rămân fără gaze, care până la războiul din Ucraina au venit în cea mai mare parte din Rusia, vor pleca din Germania. În Ungaria ele găsesc la discreţie gaze ruseşti, această ţară având un nou contract pe termen lung cu Gazprom şi mergând astfel împotriva tendinţei europene. Polonia este printre primele ţări din UE care a renunţat la gazele ruse.
De asemenea, Ungaria îşi extinde singura centrală nucleară cu tehnologie şi un împrumut de aproape zece miliarde euro din Rusia. În plus, când Comisia Europeană, Berlinul şi alte capitale mari europene vorbesc de reducerea riscurilor din relaţiile cu China (de-risking, practic restricţionare), Budapesta promovează adâncirea acestora, propunând ca Ungaria să devină poarta deschisă a UE pentru China. Premierul Viktor Orban împărtăşeşte ideile antiamericane şi de multipolaritate globală ale Beijingului. Astfel, în Ungaria coloşii industriali germani colaborează cu companii problematice din China şi beneficiază de energie rusească interzisă în UE”, precizează sursa citată.
În cazul Ungariei, dezvoltarea industriei auto este prioritatea numărul 1 în planul de reindustrializare al executivului de la Budapesta.