Cod rutier 2023. Puțini şoferi știu. Ce să faci ca să ELIMINI mai repede alcoolul din organism

Dacă plănuiești să bei alcool, mai bine lasă mașina acasă sau ia un taxi! Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este periculoasă și poate fi sancționată și cu dosar penal, dacă șoferul are o alcoolemie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat.
Filip Stan
23 iun. 2023, 17:05
Cod rutier 2023. Puțini şoferi știu. Ce să faci ca să ELIMINI mai repede alcoolul din organism
Cei care sunt prinși la volan sub influența drogurilor sau a alcoolului riscă să rămână fără permis

Cod rutier 2023. Statisticile din România sunt alarmante atunci când vine vorba despre şoferii care se urcă băuţi la volan. În 2020, de exemplu, 12.823 de şoferi români au fost prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Însă, dincolo de cazurile extreme, tuturor ni se întâmplă să fim nevoiți să ne urcăm la volan la câteva ore după ce am servit un pahar de vin la prânz.

În aceste cazuri, este util să știm cum procedăm ca să eliminăm cât mai repede alcoolul din organism.  Consumul de alcool declanşează un lanţ de reacţii complexe în organism. Corpul omenesc luptă, practic, pentru a descompune alcoolul şi îl face inofensiv pentru organism, însă acesta este un proces de durată.

De altfel, acesta este şi principalul motiv pentru care anumiţi şoferi prezintă o alcoolemie ridicată şi la câteva ore bune după ce au consumat în mod propriu-zis alcool.

Cod rutier 2023. Viteza de eliminare a alcoolului din sânge depinde de mai mulţi factori, conform specialiştilor. Ne gândim inclusiv la sexul persoanei respective, pentru că femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbaţii, relatează observatornews.ro.

De obicei, cam indiferent de testul utilizat, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Vorbim despre o durată relativ mică, în condiţiile în care alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Pe de altă parte, alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.

Cod rutier 2023. În principiu, nu contează neapărat tipul de băutură consumat ci doar cantitatea de alcool din băutura respectivă. Asta înseamnă că efectul unui pahar de whisky, de exemplu, se elimină mai greu decât efectul unui pahar de bere. Nici măcar consumul de cafea sau de băutură energizantă pe bază de cofeină nu schimbă viteza cu care enzimele descompun alcoolul.

În ceea ce priveşte alcoolemia la volan, specialiştii susţin că există acest prag psihologic de 0,8 mie peste care apare ceea ce se cheamă răspundere penală.

Adică, pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului. Pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie vorbim deja de elemente precum trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la ani grei de închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave.

COD RUTIER 2023 În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Cât poate să bea un șofer fără să riște dosar penal

În cât timp se elimină alcoolul din sânge. Perioada în care alcoolul iese din organism depinde de vârsta, greutatea consumatorului, cantitatea de alcool și timpul în care respectiva cantitate a fost consumată. Efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.

Citeşte şi: Amenzi usturătoare dacă bei alcool în spațiul public. Polițiștii din Capitală au început deja să aplice sancțiuni. Iată zonele unde e complet interzis să faci asta

Se știe că alcoolul și șofatul sunt, dintotdeauna, dușmani de moarte, dar unii conducători auto aleg să-și pericliteze viața, dar să-i expună și pe alții la riscuri, urcându-se băuți la volan. Firesc, a apărut întrebarea: în cât timp iese alcoolul din organism, dacă vrei să te urci la volan?

Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, mai ales dacă vorbim despre băuturi tari consumate în cantități mari. Un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, de exemplu, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore, se arată pe site-ul Medlife.

Citeşte şi: Cum arată creierul unui alcoolic. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Au modificări asupra structurilor cerebrale”

Astfel, dacă cel care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de 70 de kilograme, iată în cât timp va elimina alcoolul din corp:

    • o bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
    • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
    • 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
    • 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;
    • 100 ml vodcă se elimină în aproximativ 3 ore.

Timpul eliminării băuturilor poate să difere în funcție de gradul de alcool pe care îl conține fiecare. Dacă plănuiești să bei alcool, mai bine lasă mașina acasă sau ia un taxi! Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este periculoasă și poate fi sancționată și cu dosar penal, dacă șoferul are o alcoolemie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat.

Astfel, dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,10 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Dacă aparatul etilotest va indica o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge şi se va alege cu dosar penal.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Accident grav pe DN14 în județul Sibiu: Trafic complet blocat și Plan Roșu de Intervenție
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina