Pasagerii de pe submarinul Titan ar putea fi deja morți. Fost scafandru: „Dacă epuratoarele de CO2 cedează, oamenii se sufocă înainte ca oxigenul să se termine, gazul toxic le umple plămânii”

Submersibilul "Titan", care transporta cinci persoane într-o călătorie în largul mării către epava Titanicului, a dispărut duminică, 18 iunie. Miercuri s-a raportat că rezervele de oxigen ale navei OceanGate Explorations sunt de ajuns, teoretic, 96 de ore, de când a pornit la drum, scrie Daily Star.
Alina Costache
22 iun. 2023, 09:29
Pasagerii de pe submarinul Titan ar putea fi deja morți. Fost scafandru: „Dacă epuratoarele de CO2 cedează, oamenii se sufocă înainte ca oxigenul să se termine, gazul toxic le umple plămânii”

Submarinul Titan este dispărut de duminică, astfel că joi dimineaţa ar fi ţinta-cheie pentru găsirea navei şi pentru salvarea celor cinci pasageri. Submarinul s-ar putea afla în ape extrem de adânci având în vedere faptul că epava Titanicului se află pe fundul mării la o adâncime de 3.800 de metri.

Submersibilul, care are o lungime de 6,7 metri şi este operat de compania americană OceanGate Expeditions, şi-a început coborârea duminică la ora locală 8.00 (15.00, ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafaţă aproape de sfârşitul scufundării de două ore până la Titanic.

Pasagerii de pe submarinul Titan ar putea fi deja morți

Rezervele de oxigen de pe submarin se estimează că ar trebui să se epuizeze în prima parte a zilei de joi. Un fost scafandru cu experiență al Marinei Regale este de părere că pasagerii ar fi putut muri încă înainte de epuizarea rezervelor de oxigen, din pricina otrăvirii cu dioxid de carbon.

Citeste si Cine sunt pasagerii de la bordul submariului dispărut în timp ce se îndrepta spre epava Titanicului. Viața lor atârnă de un fir de ață

Aceste submarine au baterii care au o durată de viață limitată și au epuratoare de CO2, dacă acestea mor, oamenii s-ar putea sufoca chiar înainte ca oxigenul să se termine, deoarece gazul toxic le umple plămânii. Acumularea de gaz i-ar face să se simtă foarte repede somnoroși și ar leșina din această cauză. CO2 nu ar mai avea unde să se ducă, mă tem că acest lucru s-ar fi putut întâmpla deja. Cu doar 20 de ore de oxigen rămase aproximativ, ceasul ticăie serios, dar s-ar putea ca aceasta să nu fie cea mai mare problemă a lor”, a declarat fostul scafandru Ray Sinclair, potrivit Daily Star

Scenarii în cazul dispariției submersibilului

Echipele de căutare au detectat sunete subacvatice care s-au repetat la interval de 30 de minute, a anunţat, miercuri, Paza de Coastă americană. O parte din echipamente au fost redirecționate pentru a încerca să localizeze sunetele ca nişte ciocănituri auzite în timpul căutărilor aeriene de marţi şi miercuri dimineaţă în zona îndepărtată a Atlanticului de Nord. Deşi nu a dat niciun rezultat, dispozitivele sonar ale aeronavei canadiene P-3 sunt analizate de Marina americană, au declarat miercuri oficialii.

Cel mai rău scenariu este că a făcut implozie sub apă și s-a fărâmat în bucăți. Această ipoteză a fost lansată de doctorul David Gallo, un prieten al pilotului navei, Paul-Henri Nargeolet.

Dacă nu au fost acolo (la epavă) înseamnă că trebuie să se fi întâmplat ceva în mijlocul apei care i-a făcut să piardă energia sau comunicațiile radio, probabil un colaps. O implozie catastrofală a submarinului în sine, ceea ce ar fi îngrozitor. Nu există cale de întoarcere din asta. Ar trebui să spun că asta trebuie să fie opțiunea numărul unu aici, ceea ce este neplăcut să te gândești. Nu știu cum altfel poți dispărea atât de repede”, a declarat Dr. Gallo.

În acest moment, nava care transporta echipajul de cinci persoane nu a fost încă găsită, iar operațiunea de căutare și salvare condusă de Paza de Coastă americană continuă.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!