Prototipul denumit „bio-rinichi” este funcţional, deschizând calea concepţiei de structuri anatomice care să înlocuiască şi ficatul, inima sau plămânii, conform acestora, scrie Agerpres.
Descrisă în revista Nature Medicine, experimentul constă în prelevarea de celule renale vii de la un şoarece cu ajutorul unei soluţii speciale pe bază de detergenţi, din organ rămânând doar un înveliş din colagen.
Apoi cercetătorii au reumplut această structură goală cu celule vii, printre care şi celule endoteliale umane, care acoperă pereţii vaselor sanguine ale rinichiului, şi cu celule renale prelevate de la pui de şoareci abia născuţi. Principala dificultate a acestei proceduri a fost de a ‘semăna’ aceste celule în partea corectă a rinichiului, folosind un canal muscular denumit ureter ca pe un tub.
Echipa a transplantat organele obţinute astfel mai multor şoareci vii cărora le-a fost îndepărtat în prealabil câte un rinichi.
Noul rinichi a început să filtreze sângele şi să producă urină prin ureter de îndată ce alimentarea cu sânge a fost restabilită, nefiind semnalate probleme din cauza unor eventuale sângerări sau a formărilor de cheaguri de sânge.
Echipa de oameni de ştiinţă trebuie să perfecţioneze această metodă şi mai este nevoie de o lungă serie de teste preliminarii până când acest sistem va putea fi testat pe oameni.
Harald Ott de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din cadrul Massachusetts General Hospital a precizat că obiectivul este de a ajuta milioanele de oameni care suferă de insuficienţă renală şi a căror viaţă este dependentă de dializă.
„Dacă această tehnologie va putea fi scalată la nivelul grefelor umane, pacienţii care suferă de insuficienţă renală şi care sunt în prezent pe listele de aşteptare pentru transplant, ar putea primi noi organe realizate din propriile lor celule”, fiind exclus astfel pericolul de incompatibilitate, a subliniat el.