Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că a primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea Guvernului privind reducerea preţurilor la alimentele de bază şi urmează să finalizeze un acord. Şeful Executivului a arătat că este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete şi a dat asigurări că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.
”Aş vrea să încep cu o veste bună, am primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine, la propunerea noastră privind schema de reducerea a preţurilor la alimentele de bază şi vă pot spune că retail-erii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condiţiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ şi aş dori să le mulţumesc pentru promptitudine şi pentru această abordare”, a spus premierul Ciolacu. El a arătat că asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populaţiei: ”Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete”, a mai spus premierul. ”Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.
Președintele RomAlimenta, despre reducerea preţurilor: Limitarea profitului nu e rău făcută, nu vor avea nimic de pierdut producătorii
Sorin Mine, președintele RomAlimenta, o federație patronală care reunește mai multe firme și asociații din domeniul industriei alimentare și băuturilor, spune că planul guvernului de reducere a prețurilor prin micșorarea adaosului comercial nu îi va afecta pe producători.
“Pe producătorii nu îi atinge deloc. Nu se încearcă o micşorare a preţului dânşilor, nu se încearcă un preţ fals. Toate costurile directe şi indirecte pe care le au în producţie vor face parte din preţ şi nu se va atinge nimeni de ele. Limitarea este limitarea profitului şi credeţi-mă că nu e rău făcută, la nivel de procesare şi limitarea profitului la nivel de retail. Nu ating materia primă. Vorbim şi de carne. Carne în România, mai puţină. Nu poţi să le spui celor de afară să le limitezi preţul, că este imposibil. În acelaşi fel se vor purta şi cu procesatorii români. Nu vor avea nimic de pierdut producătorii”, a declarat Sorin Minea.
Președintele RomAlimenta a explicat joi, la Prima News, în ce constă schema de limitare a adaosului comercial.
“Schema care este făcută la ora actuală, din punctul meu de vedere, este ok. Este vorba doar de limitarea adaosului comercial, prin adaos comercial în această situaţie înţelegându-se marja de profit. Procesatorul are o limitare a marjei de profit, nu a cheltuielilor şi a costurilor directe şi indirecte, care sunt ale lui, retailul are un adaos comercial, marjă de profit, maxim şi la el. Iar cifrele propuse mi s-au părut mai mult decât ok. Să aşteptăm ordonanţa, s-a discutat şi cu retailul prima discuţia, va urma şi a doua discuţie, s-a discutat şi cu mine schema. Pe mine ce mă interesează în schema aia, eu, ca industrie alimentară, nu sunt atins, nu mi se iau bani, ni se spune o limitare a marjei de profit care va fi civilizată, nu va fi niciun fel de problemă. Aceeaşi va fi şi pentru noi şi pentru supermarketuri”, a afirmat Sorin Minea.
El a mai adăugat că grupa de produse unde se va aplica această limitare a adaosului comerciale este foarte largă.
“S-a vorbit mult de numărul de produse, grupa de produse. Nu va fi limitată, va fi largă, deci carnea, produse din carne, brânză, brânzeturi, pâine, făină. Sigur nu va atinge patiserie, dulciuri şi alte minuni. Toate legumele şi toate fructele. Fiind vorba de legume şi fructe din piaţa internă şi din piaţa externă nu se leagă nimeni de preţul de vânzare al lor, cu cei de afară nici nu au cum să te legi, doar se limitează adaosul comercial, marja de profit la supermarketuri. Cât va fi scăderea, cum va fi scăderea, foarte greu de spus pentru că nu am de unde să ştiu care sunt marjele la supermarketuri”, a mai declarat preşedintele RomAlimenta.
Nicolae Ciucă a pornit cronometrul. Pensiile „nesimţite” se taie săptămâna viitoare. Ce se întâmplă cu cumulul pensie-salariu
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi în şedinţa de Guvern că schema de susţinere pentru industria materialelor de construcţii intră în primă lectură şi urmează să fie adoptată săptămâna viitoare. Susţinem producţia internă ca să fim siguri că pe şantiere vom avea o materie primă constantă şi la preţuri corecte, a mai spus şeful Executivului, el precizând că va avea vineri o întâlnire cu actorii din domeniu pe marginea ordonanţei.
Premierul Ciolacu a afirmat că o prioritate a Guvernului introdusă în primă lectură în şedinţa de Guvern, se referă la schema de susţinere pentru industria materialelor de construcţii.
”Susţinem producţia internă ca să fim siguri că pe şantierele de autostrăzi şi la toate celelalte mari obiective aflate în desfăşurare vom avea o materie primă constantă şi la preţuri corecte. În acest moment, România importă jumătate din materia primă folosită în obiectivele publice. Este evident că trebuie să venim cu anumite soluţii, mai ales că aceste materiale de construcţii sunt furnizate constructorilor după trei sau şase luni. Vorbim şi de ritmul investiţiilor din România”, a spus şeful Executivului.
Marcel Ciolacu a precizat că mâine ( vineri, nr) va avea împreună cu alţi miniştri întâlnire cu marii actori din domeniu. ”Vom vedea dacă vor veni cu anumite modificări la această ordonanţă şi săptămâna viitoare va fi aprobată în şedinţa de Guvern”, a mai spus Ciolacu.