Sânzienele, zânele bune ce le vestesc fetelor ursitul. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să-şi găsească sufletul-pereche

Pe 24 iunie, prăznuim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare asimilată în tradiția populară Sânzienelor. În credința populară, Sânzienele sunt zâne frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii și care dansează. Se crede că ele dau puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât, în preajma sărbătorii de pe 24 iunie, acestea devin plante de leac. Totodată, de Sânziene se fac diferite ritualuri pentru găsirea sufletului-pereche.
Irina Dumitrescu
23 iun. 2023, 18:35
Sânzienele, zânele bune ce le vestesc fetelor ursitul. Ritualul pe care trebuie să-l facă fetele care vor să-şi găsească sufletul-pereche

Sânzienele execută un dans ritualic legat de simbolismul Soarelui, care este o invitaţie la bucurie. Sânzienelor le place mult să fie iubite și respectate, iar dacă nu primesc atenția pe care o pretind, devin dușmănoase. Dacă nu li se respectă ziua, se crede că Sânzienele se răzbună prin furtuni, vijelii, grindină, lasă florile fără miros și plantele de leac fără proprietăți tămăduitoare. Se crede, de asemenea, că în Noaptea de Sânziene se deschid cerurile.

Acestea umblă pe pământ sau plutesc prin aer, împart rod holdelor și femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, apără semănăturile de grindină și vijelii.

Sânzienele, zânele bune ce le vestesc fetelor ursitul. Ritual pentru găsirea sufletului-pereche

În noaptea de 23 iunie, fetele obișnuiesc să-și pună sub pernă flori de sânziene. Atât fetele, cât şi femeile îşi puneau în păr sau în sân floarea, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor. Femeile căsătorite îşi înfăşurau mijlocul cu flori de sânziene sau tulpini de cicoare, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului.

Din spicele de grâu, sânziene şi alte plante, fetele îşi făceau cununi cu care se împodobeau şi jucau dansul Drăgaicei. Acest dans era pentru belşug, precum şi pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor.

De Sânziene, potrivit tradiției din bătrâni, este cel mai potrivit să culegi ierburi medicinale. În noaptea de dinaintea sărbătorii, femeile merg să culeagă flori și plante pe care le vor folosi pe parcursul anului la diferite afecțiuni, dar și pentru a alunga răul din locuințe. Drăgaicele intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac. În plus, apără copiii de boli, cresc bobul grâului ori sporesc rodul pământului. Tot ele înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși, iar fetelor mari, ursitul.

Citeste si De ce este profund greşit să pui busuioc sub pernă ca să-ţi visezi ursitul. Preot: „Este un obicei neortodox. Câte fete n-au așteptat așa să se mărite și au ajuns bătrâne”

În unele zone, fetele își fac coronițe din Sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în anul respectiv. Florile culese de Sânziene trebuie să fie culese în zorii zilei, înainte ca roua să se ridice, însă nu trebuie să fie smulse ci tăiate dintr-o singură mişcare.

Exista și obiceiul ca florile împletite în cununi să fie duse în ocolul vitelor, unde, cu ochii închiși, să fie date spre mâncare vitelor. Se credea că, după cum va arăta vita venită să mănânce cununa, așa va fi și viitorul soț!

Tradiții și superstiții de Sânziene. Practici magice pentru frumusețe

În această zi, sunt interzise activităţile gospodăreşti. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curăţenie. Sânzienele pot atrage necazuri asupra oamenilor dacă aceștia nu le respectă sărbătoarea şi aleg să muncească.

În seara din ajunul sărbătorii de Sânziene, gospodarii agață cununi la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/pene de la păsări se consideră că anul va fi bun mai ales pentru acestea.

Citeste si Care este cuvântul maghiar din rugăciunea „Tatăl nostru”. Detaliul omis de cei mai mulţi credincioşi atunci când rostesc cea mai cunoscută rugăciune

Florile culese în ziua de Sânziene sunt prinse în coronițe sau, legate în formă de cruce, sunt duse la biserică, unde sunt sfințite.

Pentru a scăpa de boli, fetele și femeile se scaldă în ape curgătoare. Iar pentru a da naștere la prunci sănătoși, femeile trebuie să se tăvălească dezbrăcate în rouă, dimineața, înainte de răsăritul Soarelui.

Pentru alungarea spiritelor malefice, de sărbătoarea Sânzienelor se aprind focuri în care se aruncă substanțe puternic mirositoare. Pentru pomenirea morților se fac pomeni îmbelșugate se pun flori mirositoare pe morminte.

Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!